Fair & Green IT: “Made in USA” kulağa hoş geliyor ama çok az değişiklik yapıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
“ABD’de üretildi” kulağa hoş geliyor. Apple kısa bir süre önce Kaliforniya’da birkaç Mac ve yakında Motorola’nın bir sonraki üst düzey akıllı telefonunun da geldiği Teksas’ta yeni bir model topladı. Apple patronu Tim Cook ve Motorola patronu Dennis Woodside bunu gururla duyurdu. Google’ın Glass veri gözlüklerinin de ABD’de üretildiği söyleniyor.


Bu dikkate değer. On yıllardır ilk kez, büyük üreticiler Amerika Birleşik Devletleri’nde en azından bazı aygıtları yeniden birleştiriyor. Geri dönüş nedenleri konusunda sessizler. New York Times, Çin’de artan enerji maliyetlerine, artan nakliye maliyetlerine ve kalpazan korkusuna atıfta bulunuyor. Bununla birlikte, her şeyden önce, bir yönetim danışmanının gazeteye verdiği alıntıya göre, Çin kıyılarındaki ücretler patladı: saatte 60 sentten 3-6 dolara.

Her iki durumda da, hareket bir halkla ilişkiler başarısıdır. ABD’de istihdam yaratalım, ABD’de vergi ödeyelim – bunlar Google ve Apple’ın gönderdiği mesajlar. Ve tabii ki ürünlerinin iyi çalışma koşullarında üretildiğini.







Bu Kaliforniya fabrikasında Apple için ne kadar üretiyor? Burada güvenlik ağlarına ihtiyaç olmayacak ama bu, Çin’deki işçilerin sorunlarını çözmez.


(Resim: Google Sokak Görünümü)



Kaliforniya ve Teksas fabrikalarının görüntüleri, kamu bilincine derinden yerleşmiş diğer görüntülerle örtüşmeli: Foxconn binalarında intiharları önlemek için tasarlanmış güvenlik ağları. Shenzhen, Chengdu ve Zhengzhou’dan gelen rahatsız edici haberlerin ardından bu durum sakinleştirici bir etkiye sahip.

Ama gerçekten değişen ne? Yüksek hacimli modeller, büyük olasılıkla önümüzdeki birkaç yıl boyunca Çin’de üretilmeye devam edecek. Artı, son montaj, bir bilgisayarın değer zincirindeki düzinelerce adımdan yalnızca biridir. Hammaddeler ve bileşenler tüm kıtalardan gelmektedir.

Bu nedenle, bazı cihazlardaki “ABD’de toplandı” etiketi, kritik sorular sormaya devam etmenizi engellememelidir.

Örneğin, Çin’deki çalışma koşullarına göre. Perşembe günü, insan hakları örgütü Sacom, Foxconn’da vaat edilen sendikaların kurulmasının sadece bir blöf olduğunu eleştirdi; Aynı gün China Labor Watch, Çin’deki bir anakart fabrikasında çalışan 14 yaşındaki bir çocuğun açıklanamayan nedenlerle öldüğünü bildirdi.


Veya hammadde kaynaklarına göre. Birkaç hafta önce, Friends of the Earth adlı STK, akıllı telefon pazarı lideri Samsung’dan kutusunu nereden aldığını açıklamasını istedi: Endonezya. Orada madenciliğin balıkçıların geçim kaynaklarını yok ettiği söyleniyor. STK, Apple’dan henüz bir yanıt almadı.

Bu sorunlar Apple, Google & Co. tarafından değer zincirinin küçük bir bölümünü ABD’ye geri getirerek çözülmeyecek. Çin ve Endonezya’da çözülmesi gerekiyor. Üreticiler, örneğin nihayet ham madde kaynaklarını ortaya çıkararak ve tedarikçileri üzerindeki etkilerinden yararlanarak buna katkıda bulunabilirler.


(MERHABA)



Haberin Sonu