E60 için
Bir termal görüntüleme kamerası hemen büyüler. En ufak sıcaklık farklarının resimli gösterimi, örneğin bir kişi üzerinde yürüdükten kısa bir süre sonra bile halı üzerindeki ayak izleri gibi merak uyandıran ipuçları sağlar. Bununla birlikte, bir test cihazı olarak termal kamera biraz eğitim ve deneyim gerektirir, aksi takdirde hatalı sonuçlara varma riski vardır.
Termal görüntüleme kameraları, yüzeylerden termal radyasyonu kaydeder. Bundan, hedeflenen yüzeydeki sıcaklık dağılımını gösteren iki boyutlu renkli görüntüler oluştururlar. Termal enerji kızılötesi spektral aralıkta yayılır, bu nedenle bunlara IR kameralar da denir. IR radyasyonunu da ölçen temassız termometrelere benzer şekilde çalışırlar. Bir termal kameranın sensörü, çok sayıda ölçüm hücresinin (mikrobolometre) düzlemsel bir düzenlemesinden oluşur. Tipik olarak şeffaf IR germanyumdan yapılmış bir lens keskin bir görüntü sağlar ve kameranın görüş açısını belirler.
Termal görüntüleme kameraları son yıllarda daha ucuz ve daha ucuz hale geldi. Bununla birlikte, 2000 Euro’nun altındaki en basit modellerde o kadar az piksel var ki, bilgisayar bileşenlerini incelemek için pek uygun değiller. KDV dahil yaklaşık 8900 Euro’ya mal olan Flir E60, 320×240 piksel çözünürlüğe ve standart lens ile 25°×19° görüş alanına sahip. Makul bir mesafeden, örneğin bir PC’nin anakartını tam olarak haritalamak ve yeterince ince ayrıntıları ayırt etmek mümkündür.
Flir E60 termal görüntüleme kamerası
Bir germanyum mercek, kızılötesi radyasyonun geçmesine izin verir.
Flir E60, termal görüntüleri bir SD karta kaydeder, ancak USB aracılığıyla bir PC’ye bağlanabilir veya bir WLAN’a entegre edilebilir. İstenirse, görünür ışık için aynı anda kurulan 2 megapiksel kamera, termal görüntüleme ile dijital bir görüntüyü de kaydeder. E60, örneğin bir cihazın sürekli yük altında artan ısınmasını belgelemek için videolar da kaydedebilir.
Farklı yüzey malzemelerinin farklı emisyon özellikleri ve yansımalar özellikle sorunludur. Ayrıca, termal görüntüler sıradan cam veya akrilik camdan yakalanamaz. Çalışan bir bilgisayarın içindeki sıcaklıkları incelemek için hileler kullanmanız gerekir: Kasanın yan panelini çıkarırsanız, hava akışını ve soğutmayı önemli ölçüde değiştirirsiniz. Bununla birlikte mahfazanın bir duvarı, örneğin gerekli dalga bandında IR radyasyonunun geçişine izin veren şeffaf bir film ile değiştirilebilir.
Farklı malzemelerin farklı emisyon faktörleri ölçümleri bozabilir. Bu özellikle pürüzsüz metal yüzeyler için geçerlidir. Bir işlemci soğutucusunun yüzeyi tavan aydınlatmasından gelen ışığın kızılötesi kısmını yansıttığında olduğu gibi, yansıyan termal radyasyon da rahatsız edicidir. Floresan lambalar ayrıca çalışma sırasında çok ısınır ve sonuç olarak çok fazla IR ışığı yayar. Kesin bir sıcaklık ölçümü gerçekten önemliyse, her zaman bir kontak termometre ile kontrol etmelisiniz. Daha sonra K-tipi sensörlü, yani nikel-krom-nikel termokupllu dijital termometreler kullanıyoruz.
Önlenebilir sıkıştırma yapaylıkları, sensörün düşük görüntü çözünürlüğüne rağmen can sıkıcıdır.
c’t’de yazdırırken, termal görüntülerin düşük çözünürlüğü can sıkıcıdır, ancak sensör 320×240 pikselden fazlasını sağlamaz. Kameranın görüntüleri görünür sıkıştırma yapılarıyla JPEG formatında saklaması can sıkıcıdır. PNG burada makul bir alternatif olacaktır. Değilse, IR kamera ürün yazılımı çok daha iyi korunabilir. Örneğin, cihaza bir Radius sunucusu aracılığıyla WLAN’da erişilemez. Öte yandan üretici, logosunu her kayda basmak için hiçbir çabadan kaçınmadı. Çok pahalı ölçüm ekipmanlarında bile kusurlara karşı bağışıklığınız yoktur.
Windows termal görüntü işleme sonrası yazılımı da arzulanan bir şey bırakıyor. Örneğin, daha sonra yanlış renkli ekranı değiştirmek veya ölçüm noktaları eklemek için kullanabilirsiniz, çünkü kamera her bir nokta için sıcaklık değerlerini JPEG görüntü dosyasına kaydeder. Bundan, Windows yazılımı net bir görüntü oluşturur, ancak kaydedildiğinde, korkunç JPEG eserlerini ve logoyu yeniden yükler – daha güzel görüntüler istiyorsanız, el ile ekran görüntüsü almanız gerekir. Öte yandan, WLAN bağlantılı yazılımda kameranın IP adresinin manuel olarak girilmesinin mümkün olmaması gariptir: PC ve kamera farklı alt ağlardan IP adresleri almışsa otomatik arama işlevi başarısız olur. Flir desteği şikayetlerimizi kabul etti, ancak konuyu tekrar bildirmedi ve şikayeti belirli bir süre sonra çözülmüş olarak kabul etti.
(ciw)
Haberin Sonu