Yerli hırdavat e-ticaret platformu ihracatı kıymetlendirdi

Ethereum

New member
Pandemi devriyle birlikte dünyada değişim gösteren tüketici davranışları süratli bir biçimde dijitalleşme eğilimine girdi. Bu süreç, e-ticaret alanında hareketlenmeye niye olurken, birfazlaca kesim üzere hırdavat bölümü de dijitalleşme trendine ayak uydurarak faaliyet ağını genişletti. Jeopolitik pozisyonu prestijiyle farklı coğrafyalara mal tedariği yapabilen ülkemiz ise bu sayede periyot boyunca küresel pazarda avantaj elde etti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) 2022 Ekim Değerlendirmesi Raporu’na bakılırsa ülkemiz hırdavat dalının 2022’nin Ekim ayındaki ihracatında bundan evvelki yılın birebir devrine kıyasla aylık bazda %0,82’lik bir artış kaydetti. bu vakitte Türkiye’nin en epey ihracat yaptığı ülkelerin başında ise Almanya yer aldı.

Hırdavat kesiminin online pazaryeri platformu HirdavatBulurum.com’un Kurucu Ortağı Eshabil Kulaklı, dalın Türkiye’nin toplam ihracatına olan katkısının da giderek arttığını söz ederek, bahse dair şu değerlendirmede bulundu:

“İDDMİB’in deklare ettiğı sayılar, hırdavat bölümünün yereldeki oyuncularının globaldeki dinamikleri uygun tahlil ederek bunu avantaja çevirebildiğinin bir ispatı. Bunun yanı sıra pandemi daha sonrası değişen tüketici alışkanlıklarını, e-ticaretin yükselişini, dalın global çapta gelişim ve değişim gösteren alışkanlıklarına ahenk sağladığının bir göstergesi. Gelecek periyotta de yerli şirketlerin bu kapsamda iş ağını daha da genişleterek hizmetlerini kıtalararası bir boyuta taşıyacağını ve ülkemizin öteki birfazlaca dalda olduğu üzere hırdavat bölümünde de ihracat sayılarında rekor düzeye ulaştıracağını düşünüyoruz.”

HIRDAVAT DALININ YERLİ ŞİRKETLERİ JEOPOLİTİK POZİSYONU AVANTAJA ÇEVİRİYOR

Pandemi daha sonrası yaşanan gelişmelerle bir arada hırdavat bölümünde yeni pazar ve ticaret yollarının oluşmasının birfazlaca ülkenin ithalatta istikamet değiştirmesine yol açtığını belirten HirdavatBulurum.com’un E-ticaret Yöneticisi Onur Kurt ise Türkiye’nin bu süreçte kilit bir rol üstlendiğini tabir etti.

Altyapı yatırımları ve coğrafik pozisyonunun gücüyle Türkiye’nin, başta Avrupa olmak üzere dünyanın üretim üssüne dönüşeceğini belirten Onur Kurt, “Jeopolitik pozisyonunun yanı sıra ekonomik gelişmelerden teknolojik eğilimlere, maliyet avantajlarından iş gücüne erişim konusunda avantajlı olan Türkiye, memleketler arası şirketler için adeta bir cazibe merkezi haline geldi. Zira dünya çapında yaşanan politik ve ekonomik gelişmeler maliyet hassas sanayilerin Türkiye’ye yönelmesini sağladı. Giderek daha rekabetçi olan global imalat arenasında büyümeyi sağlamak ve sürdürülebilir kılmak uzun vadeli yapısal eğilimler ve stratejik pozisyonlandırma ile mümkün. Ülkemizin potansiyelini ve coğrafik pozisyon avantajını hakikat kıymetlendirerek hırdavat dalında de öbür ülkeler içinde köprü olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.”

YERLİ ŞİRKETLERE E-TİCARET İÇİN ONLİNE PAZARYERİ PLATFORMU OLUŞTURDULAR

Hırdavat bölümünde tüm üreticilere ve tüketicilere e-ticaret yapabilecekleri bir pazaryeri oluşturduklarını aktaran HirdavatBulurum.com’un Kurucu Ortağı Eshabil Kulaklı, açıklamalarına şu sözlerle sonlandırdı:

“E-ticaret platformumuzda tüm kullanıcılara imajlı takviye, birebir gün kargo, ödeme kolaylığı, anında iade garantisi üzere biroldukca fırsat sunuyoruz. Platformumuzla birlikte ülkemizin hırdavat dalına katkıda bulunan işletmelerin hem muhtaçlıklarını karşılayabileceği birebir vakitte satış yapabileceği bir ortam yaratmaktan epey memnunuz. Gelecek periyotta daha epey işletmeye ulaşarak hırdavat kesiminin ülke ekonomisindeki hissesini artırmayı hedefliyoruz.”