“Yasaları imzalamıyorum, yayımlıyorum”

Ethereum

New member
Tgcom24
Başkan yasaları yargılamaz


Mattarella, az ya da çok bölücü yasalar Parlamento tarafından onaylandığında kendisinin nasıl sık sık sorguya çekildiğini açıklıyor. “Cumhurbaşkanına farklı ve farklı motivasyonlarla sık sık anılıyor. Ona sert bir dille seslenenler oluyor: 'Cumhurbaşkanı, bu kanunu imzalamayın, çünkü o buna katılamaz, çünkü bu çok ciddi bir yanlıştır' veya : 'Cumhurbaşkanı o kanunu imzaladı, dolayısıyla paylaştı, onayladı, sahiplendi'”. Mattarella, Quirinale'nin “yasaları yayınladığını” belirtti. Bu, “Cumhurbaşkanının, Dairelerin aynı metinde yeni bir yasayı onayladıklarını ve bu metnin açık anayasaya aykırılık unsurları içermediğini tasdik ettiği, yasaların yayımlanması ve yürürlüğe girmesi için vazgeçilmez kanundur” Eğer Anayasa'nın kendisine tanıdığı bu sınırın ötesine geçip örneğin: 'Bu yasayı içerebileceği ve temsil edebileceği konusunda anayasaya uygunluğu konusunda belki bir şüphe olduğu için yayınlamıyorum' derse, haksız yere kibirlenmiş olur. Anayasa Mahkemesi'ne bırakılan görev kendisidir”.

“Yasaları yayınlamak görevimdir”


“Cumhurbaşkanı bir yasayı çıkardığı zaman, yasayı kendisinin yapmaz, kabul etmez, sadece görevini yapar”. Başkan Sergio Mattarella bunun altını çiziyor. “Bazen, diye ekledi, birinin hâlâ yasama işlevinin iki Meclise ve krala ortaklaşa verildiği Albertine Tüzüğü'nü düşündüğü izlenimine kapılıyorum. Meclis yasayı onayladığında, kral kendi yaptırımını eklemek zorunda kaldı: esastan paylaşılmasıdır, çünkü yasama yetkisini de atfetmiştir. Neyse ki artık durum böyle değil. Neyse ki Cumhurbaşkanı egemen değil ve dolayısıyla bu yetkiye sahip değil”.


Anayasa'da Devletin yetkileri arasındaki ilişkilerin uyumlu bir tasarımı vardır, Cumhurbaşkanının gerekçesi budur. “Bu 'anayasal organlardan' birinin ve bunların arasında Cumhurbaşkanının da, Anayasanın Devletin diğer yetkilerine verdiği görevleri kendisine atfettiğini iddia etmesi ciddi olurdu – diye uyarıyor. Ve bu, bunun bir göstergesidir.” Anayasamızın işaret ettiği ve onu yazanlar için içtenlikle takdire şayan bir şekilde sunduğu, zor ve aynı zamanda diyalektik olarak çok hararetli koşullarda onu tanımlama ve onaylama gücüne sahip olan “uyumlu tasarımın” bir parçası olan demokrasi. Bu da özgürlüğün bir parçasıdır, diyor Devlet Başkanı, Anayasa'nın kendisine bir görev verdiği herkesin özgürlüğüne saygı gösterir ve bu görev başka hiç kimsenin elinden alınıp kendisine ait kılınamaz.”


“Basın özgürlüğü demokrasinin temelidir”


“Basın özgürlüğü, herhangi bir demokrasi için olduğu gibi demokrasimiz için de temeldir. Anayasamızda gazetecilerin sorumluluk üstlendiği açık, net, tartışılmaz bir koruma görür: sadakat, bilgi bağımsızlığı, özgürlük Quirinale'de Casagit Gianfranco Giuliani'nin başkanını kabul eden Mattarella, “Eleştirinin önemi, başkalarının kişiliğine saygı, gerçeklere saygı” dedi.

“Benim görevim Anayasa Şartını uygulamaktır”


Cumhurbaşkanının temel görevleri arasında “Herkesin Anayasa'ya saygı duymasını sağlamak vardır. Tabii ki kendisinden başlayarak, anayasal organlar arasındaki konuşma ve tartışmalarda da herkesin saygı duyması gerekir. Bunlardan birinin gerçekleşmesi ciddi olur.” Sergio Mattarella, bunların arasında Anayasanın Devletin diğer yetkilerine verdiği görevleri kendisine atfettiğini iddia eden Cumhurbaşkanının da bulunduğunu belirtti.