Üniversiteye Yeni Başlayacak Öğrenciler Psikoloji Kısmını Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Muqe

Global Mod
Global Mod
Üniversiteye geçiş periyodunda en epey tercih edilen kısımlardan biri de Psikoloji. Psikoloji seçmeyi düşünen adayların fikirlerini biraz daha kolaylaştırabilmek için Psikoloji kısmıyla ilgili bilmeniz gereken birkaç mevzuyu ele aldım.

Öncelikle Psikoloji kısmı yelpazesi çok geniş bir bilim koludur. İnsan zihnini ve davranışını inceler. Psikoloji; biyoloji, sinirbilim, epigenetik ve sosyoloji üzere birfazlaca bilim kolunu içeren ve fazlaca katmanlı bir yapıya sahiptir. Klinik psikoloji, toplumsal psikoloji, isimli psikoloji, deher neysel psikoloji, gelişim psikolojisi, sanayi ve örgüt psikolojisi alt kısımlarına sahiptir ve bilim ve değişen teknolojinin ilerlemesiyle gelişmeye devam etmektedir.

Psikoloji kısmı üniversitelerin çeşitli fakültelerinde (fen-edebiyat fakültesi, insan ve toplum bilimleri fakültesi vs.) 4 yıllık lisans eğitimiyle tamamlanır. Psikoloji lisans eğitimi, az evvel üstte sıraladığım psikolojinin alt kollarından genel ayrıntıların mevcut olduğu, temel bilimsel araştırmaya yönelik bilgi ve maharetlerin kazanılmasına yönelik dersler, zarurî alan dersleri, uygulamalı dersler ve seçmeli dersler içerir. Lisans eğitimi psikoloji bilimi hakkında genel bilgiler sunduğu için mezun olduktan daha sonra uzmanlaşmak istediğiniz kısımda yüksek lisans yapmanız en doğrusu olacaktır. Lisans eğitimi ders içeriklerinin yanı sıra, mesleğin nasıl işlediğini görmek ve hangi alanın size daha yakın olduğunu keşfedebilmek için lisans devri esnasında yapacağınız gönüllü/zorunlu stajlar da eğitim hayatınız açısından çok kıymet arz ediyor. Uzmanlaşmak ve yüksek lisans yapmak istemiyorsanız da çalışmak için birfazlaca seçeneğiniz bulunuyor. Anaokulları, özel eğitim merkezleri, psikoteknik merkezleri ya da devlet kurumları üzere seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Günümüzde kıymetli kaynakların birden fazla İngilizce yazılıyor ya da İngilizceye çevrilmiş oluyor. Psikoloji kısmı hayli fazla okuma yapmayı gerektirdiğinden, kısmı İngilizce okumak akademik tabirleri öğrenmenizi, daha fazlaca kaynağa ulaşmanızı, özel kesimde öne çıkmanızı sağlayacak ve yurtharicinde yüksek lisans, doktora ya da çalışma fikriniz var ise size kolaylık sağlayacaktır. Alışılmış ki bütün bunlar için düzgün bir İngilizce düzeyine sahip olmanız gerekiyor, aksi takdirde dersler sizi çok zorlayacak. Kısmı Türkçe okumak ise dersleri hayli daha âlâ anlamanızı sağlayabilir.

Psikolog-Psikolojik Danışman-Psikiyatrist içindeki fark karıştırılabiliyor. Psikologlar çeşitli testleri uygulayabilen, ruhsal kıymetlendirme ve terapi yapabilmek üzere eğitilmiş uzmanlardır. Ruhsal danışmanlar ise eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için eğitilirler ve çalışma alanları psikologlardan farklıdır. Psikiyatristler ise tıp eğitimi almış şahıslardır ve işin tıbbi boyutuyla ilgilenirler.

Psikoloji sözel bir kısım üzere görülse de matematik, istatistik üzere sayısal dersleri de içeriğinde barındırıyor. bir daha de, sözel yüklü bir kısım olduğu konusunda hemfikiriz. Sözel yüklü bir kısım olmanın getirisi olarak fazlaca fazla okumak gerekiyor. Meslekte gelişmek için öncelik yeniliğe, değişime, ve şekillenebilmeye açık olmalıyız bu sebeple de kitaplar şayet olmazsa olmazımız olmalıdır. Alanda kendinizi aktüel tutabilmek için literatürde ki makaleleri ve araştırmaları takip etmeniz fazlaca kıymetli.

Seçeceğiniz okulun ders müfredatı, öğretim bakılırsavlileri ve akademisyenlerini araştırmanızda da yarar var. Araştırma tabanlı bir okul mu?, Saha da tecrübe imkanı kazandırabilecek staj imkanı sağlayabilen bir okul mu? Yoksa teorik manada tahlil ile ilerleyen bir okul mu? Müfredatında aile psikolojisi, çocuk psikolojisi, psikopatoloji üzere spesifik dersler yer alıyor mu? Uygulamalı dersleri var mı? Öğretim nazaranvlisi sayısı öğrenci sayısı için kâfi mi? Öğretim nazaranvlileri ve akademisyenlerin uzmanlaştığı alanlar neler ve çeşitli mi? üzere sorulara karşılık bulmanız ve güzelce araştırma yapmanız kıymet taşıyor. Alanı tanımak ismine birfazlaca üniversitenin tanıtım günlerine katılabilir ve gitmek istediğiniz okul hakkında bilgi alabilirsiniz. Hangi üniversiteyi seçeceğiniz, nasıl bir eğitim alacağınız sizin potansiyelinizi geleceğe taşımak için yararı olacaktır.

İyi kısım, makûs kısım, uygun kazandıran, az kazandıran kısım yoktur. Siz bir işi ne kadar severek yaparsanız o işte o kadar başarılı ve keyifli olursunuz. Bu yüzden lütfen yalnızca yüksek puanlı ya da âlâ kazandırdığını düşündüğünüz kısmı değil, kalbinizden geçen kısmı yazın.