Sıfır güçlü binalar geliyor

Ethereum

New member
Türkiye’de kullanılan gücün yüzde 33’ü binalarda tüketiliyor. Fakat mevcut binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok. TÜİK sayılarına nazaran nüfusun yüzde 36,7’si konutunda yalıtımdan dolayı ısınma sorunu yaşıyor. Biroldukca gelişmiş ülkede yıllık güç limitleri metrekare başına 30-50 kW düzeylerine çekilmiş durumda. Türkiye’de ise bu sayı yıllık 120-150 kW düzeyinde.

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na uyabilmesi için binalarda güç verimliliği standartlarını süratle güzelleştirmesi gerekiyor. Bu açıdan Resmi Gazete’de yayımlanan “Binalarda Güç Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değerli bir dönüm noktası.

Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca hazırlanan yönetmeliğe bakılırsa “Neredeyse Sıfır Güçlü Bina” konseptine kademeli olarak geçiş yapılacak. Ocak 2023’te yürürlüğe girecek yönetmelikle bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar güç performans sınıfı en az ‘B’ olacak biçimde inşa edilecek. Ayrıyeten binaların kullandığı gücün en az yüzde 5’inin güneş, rüzgar, ısı pompası üzere yenilenebilir güç kaynaklarından karşılanması mecburî olacak.

YALITIM KALINLIKLARI ARTACAK

Türkiye’deki yapılarda yalıtım kalınlıkları 2008’de belirlenmişti. Fakat tıpkı iklim jenerasyonundaki Avrupa kentleriyle Türkiye’dekiler içindeki makas fazlaca açılmıştı. Örneğin Antalya’da binalarda 3 cm’lik yalıtım yapılırken Atina’da 7 cm’ye çıkıyor. Madrid’de 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor ancak birebir iklim jenerasyonundaki İstanbul’da 5 cm kullanılıyor.

Yeni yönetmelikle minimum ısı yalıtım gereci kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıyeten pencerelerin ısı yalıtım pahaları de güzelleştirilecek.

Yeni yönetmeliğe göre projeleri hazırlanmayan binalara 1 Ocak 2023’ten itibaren ruhsat düzenlenemeyecek.