Para siyasetlerinde rota mayıs ayında çizilecek

Ethereum

New member
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) üzere öteki önde gelen merkez bankalarının mayıs ayında planlanmış toplantısı bulunmazken, Fed’in ay başında açıklayacağı kararları ile para siyasetlerinde sıkılaşma ivmesine taraf vermesi bekleniyor.

Bu kapsamda banka yetkililerinin toplantı öncesi ve daha sonrasında yapacağı kelamla yönlendirmelerin, para siyasetlerinin seyrine dair tabloyu netleştireceği öngörülüyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), 3-4 Mayıs’ta gerçekleştireceği görüşmede, faizlerde 50 baz puanlık artırıma gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Banka’nın bilanço küçültme sürecine de başlayacağı görüşmede, sıkılaşma takvimi ve suratına dair vereceği sinyaller kritik değer taşıyor.

Fed Lideri Jerome Powell’ın son devirde yaptığı açıklamalarla “agresif sıkılaşma sürecine” işaret etmesi ve Banka yetkililerinin 75 baz puanlık faiz artırımını tartışmaya açmaları, yüksek faiz ortamına süratli geçişin sinyalini vermişti. Kelam konusu açıklamalar daha sonrası tahvil piyasalarında mayıs ayındaki yarım puanlık artırımın akabinde haziranda da 75 baz puanlık faiz artırımına gidileceği ihtimali yüzde 80’e dayanmıştı.

Halihazırda Banka’nın temmuz ve ağustos aylarında da 50’şer baz puanlık faiz artırımı yapacağı fiyatlanıyor. bu biçimdece art geriye 4 görüşmede Fed’in, faiz oranlarını 225 baz puan artırarak yüzde 2,50-2,75 bandına yükseltmesi bekleniyor.

PBOC

Fed’in akabinde gelecek ay planlı toplantısı bulunan merkez bankaları içinde, yeni tip corona virüs (Covid-19) hadise sayısındaki artış karşısında bir daha kent kapatma önlemlerini devreye almak zorunda kalan Çin Merkez Bankası da (PBoC) yer alıyor.

PBoC’den, faizleri indirerek kapanma önlemlerinden etkilenen ülke iktisadına dayanak bekleniyor.

Banka, geçen hafta zarurî karşılık oranlarında indirime gitmiş, bu adımı siyaset faizinde indirim bekleyen yatırımcılar tarafınca kâfi bulunmamıştı. Bu gelişme daha sonrası Banka, kapanma önlemlerinden etkilenen küçük firmalara yönelik likidite dayanağı verileceğini açıklamıştı. Banka ayrıyeten, destekleyici makro ihtiyati siyaset dayanağı kelamı de vermişti.

PBoC, en son ocak ayında bir yıl vadeli kredi faiz oranını yüzde 2,95’ten yüzde 2,85’e, 7 gün vadeli karşıt repo anlaşmalarındaki faiz oranını da yüzde 2,2’den yüzde 2,1’e düşürmüştü. Banka, nisan ayı toplantısında ise indirim beklentilerinin bilakis faiz oranlarını değiştirmemişti.

AVRUPA’DA SIKILAŞMA ARTABİLİR

ECB’nin mayıs ayında planlanmış bir toplantısı bulunmazken, Banka’nın Fed’in ortaya koyacağı tablo daha sonrası yapacağı kelamla yönlendirmeler yakından takip edilecek. Bu kapsamda yatırımcılar, Avrupa ve ABD ekonomileri içindeki toparlanma farkının para siyasetine ne ölçüde yansıyacağını anlamaya çalışacak.

Rusya-Ukrayna savaşı daha sonrası artan güç maliyetleri ve besin fiyatları ile “yüksek ve uzun süreli” enflasyonla karşı karşıya kalan Avrupa’da, halihazırda zayıf seyreden iktisat ECB’nin para siyasetine ait belirsizliklerin sürmesine niye oluyor. Buna rağmen ECB Lideri Christine Lagarde’ın son açıklamaları ile piyasalarda “beklenenden daha süratli sıkılaşma” görüşleri de yük kazanmış durumda.

Lagarde, Avro Bölgesi’nde enflasyonun nisanda yıllık bazda yüzde 7,5 ile tarihi düzeye ulaşmasının akabinde yaptığı açıklama ile Banka’nın yıl sonundan evvel faiz artırımına gidebileceğini, varlık alımlarının ise üçüncü çeyrek sonunda bitirilmesinin olası olduğunu söylemiş oldu.

Açıklamanın akabinde ECB’nin eylül ayına kadar 50 baz puanlık artış gerçekleştireceği fiyatlanıyor. Banka nisan ayı toplantısında siyaset faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25’te sabit bırakmıştı.

JAPONYA’DA GEVŞEKLİK DEVAM EDİYOR

Enflasyonun seyri açısından dünya ülkelerinden ayrışan Japonya’da, para siyaseti da emsallerine kıyasla gevşek kalmaya devam ediyor.

Uzun yıllardır düşük enflasyonla çaba eden ülkede, Rusya-Ukrayna savaşı daha sonrası artan emtia meblağlarına rağmen Tüketici Fiyat Endeksi’nin sonlu yükselmesi, ultra gevşek para siyasetinin sürdürülmesinin en değerli öne sürülen nedeni olarak öne çıkıyor. Buna rağmen memleketler arası çapta dolara olan talebin artması ile dolar/yen paritesindeki süratli yükseliş, iktisat yetkilileri ve BoJ’un tetikte kalmasına niye oluyor.

BoJ Lideri Haruhiko Kuroda, Banka’nın son toplantısında, yüzde eksi 0,1 seviyesindeki faizlerde ve sınırsız tahvil alım programında değişikliğe gitmemesinin akabinde yaptığı açıklamada, “Kur hareketlerinin Japon iktisadı ve fiyatlar üstündeki tesirini yakından takip ediyoruz. Gerekirse para siyasetini daha fazla gevşetmekten çekinmeyiz lakin Japonya iktisadının, salgın öncesi düzeylere dönememesi niçiniyle öteki ülkelerde olduğu üzere faizleri artırma durumumuz yok.” sözlerini kullanmıştı.

İNGİLTERE’DE FAİZ ARTIŞI YAŞANABİLİR

İngiltere’de, yüksek güç meblağları niçiniyle martta son 30 yılın en yüksek düzeyine çıkan enflasyon karşısında BoE’nin siyaset faizini daha fazla artırması bekleniyor.

En son toplantısını mart ayında gerçekleştiren BoE, siyaset faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75’e çıkarmıştı. Banka, siyaset faizini, geçen yılın aralık ayında 15 baz puan ve bu yılın şubat ayında 25 baz puan artırmıştı.

Faiz artırım sonucuna münasebet olarak enflasyon beklentilerinin gelişmenini gösteren Banka, daha fazla faiz artırımı için her iki tarafta de riskler olduğuna işaret etmişti.

Rusya-Ukrayna savaşı niçiniyle güç fiyatlarındaki artışın İngiltere’nin ekonomik büyümesine ziyan vereceğini ve kısa vadeli enflasyon baskılarını artıracağını pahalandıran Banka’nın, haziranda 25 baz puan daha faizlerde artırıma gideceği, oranların yıl sonuna kadar yüzde 2 düzeyine yükselteceği fiyatlanıyor.