Libya’nın petrol ihracatı 18 ayın en düşük düzeyinde

Ethereum

New member
Libya’daki değerli petrol üretim alanları ve limanların kapatılmasının akabinde ülkenin petrol ihracatının son 18 aydaki en düşük düzeye gerilediği bildirildi.

Bloomberg’in aktardığı bilgilere göre Libya, mart ayında günlük 979 bin varil, nisan ayında ise günlük 819 bin varil petrol ihraç etti.

Petrol ihracatının değerli kısmının İtalya, İspanya ve Çin’e gerçekleştiği vurgulanırken, son sayıların Ekim 2020’den bu yana en düşük ihracat bilgilerine işaret ettiği kaydedildi.

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), 17-18 Nisan’da ülkenin güneyindeki Fil ve Şerara petrol alanları ile doğudaki Zeytuna ve Brega limanlarında “mücbir sebep” ilan ederek üretimin ve ihracatın durduğunu duyurmuştu.

NOC, 1 Mayıs’ta, olası bir etraf felaketini önleyebilmek için Zeytuna Limanı’ndaki zorlayan niçinin kaldırıldığını bildirmişti.

Günlük 300 bin varil ham petrol üretim kapasitesine sahip Şerara, Libya’nın en büyük petrol alanı olarak biliniyor. Fil Petrol Alanı’nda da günde yaklaşık 125 bin varil petrol üretiliyor.

Libya’nın petrol ihracatının yüzde 60’ından fazlası Brega, Ras Lanuf, Zeytuna ve Sidra limanlarından gerçekleştiriliyor.