Kesinlikle, Bakanlar Kurulu'ndan yeşil ışık: 2024'te GSYİH +%1

Ethereum

New member
Tgcom24




Def'e göre GSYİH


Def tahminlerindeki gayri safi yurtiçi hasıla, Nadef'in geçen Eylül ayındaki +%1,4'üne kıyasla 2025'te %1,2 büyüyecek ve ardından 2026'da +%1,1'e yavaşlayacak (ancak +%1'e kıyasla bir iyileşme) Nadef'in). 2027 yılında büyümenin +%0,9 olacağı tahmin ediliyor.


Def'a göre bütçe açığı/GSYİH oranı


2025 yılı bütçe açığı/GSYH oranının, Nadef'te belirtilen %3,6'ya kıyasla hafif bir artışla %3,7 olması beklenirken, 2026'da %3'e (Nadef'te %2,9) düşerek ardından 2,2'ye ulaşması bekleniyor. Borcun 2025 yılında GSYİH'nın %138,9'u seviyesinde kalması bekleniyor; bu, Nadef'te belirtilen %139,9'dan bir puan daha az ve 2026'da %139,8 (Nadef'te 139,6'ya kıyasla) seviyesinde olması bekleniyor. 2027'de ise hafif bir düşüşle %139,6'ya gerilemesi bekleniyor.

Giorgetti: “Genel tablo sağduyuya yol açıyor”


Bakan Giancarlo Giorgetti, basın toplantısında sadece trend tablosunu gösteren Def'i göstererek, “program eksikliğinin yeni bir gerçek olmadığını, daha önceki 4 vakada da yaşandığını” açıkladı. Giorgetti, “küresel ekonomide, Kovid'den sonra çatışmalardan da etkilenen genel bir belirsizlik var” diyor. Endişe verici unsurlar hâlâ sürüyor, ancak İtalyan ekonomisi Avrupa'daki diğer ekonomilere göre daha dirençli olduğunu kanıtladı. Arttı İhracat çok güçlü ve bu bizi rahatlatıyor, Alman lokomotifinin yeniden hareket etmeye başladığına dair işaretler var. İyimser olmamız lazım ama genel tablo gerçekçiliğe ve basiretliliğe yol açıyor”.

“Süperbonusun ağırlığı ağır, yeni harcama kesintileri değerlendiriliyor”


Def'in artan kamu borcu tahmini, “önümüzdeki yıllarda süper ikramiyenin nakit akışı etkilerinden büyük ölçüde etkileniyor” ancak 2026'dan sonra “düşmeye başlayacağını” diye vurguluyor daire başkanı via XX Settembre'de. “Bakanlıkta, bakanlıkların harcama kesintileri konusunda nasıl daha fazla çalışacağımızı düşünüyoruz” diyor. Dürüst olmak gerekirse, Superbonus felaketini beklemiyorduk ve bu da tabloyu karmaşıklaştırıyor ancak amaç, katkı payındaki kesintiyi doğrulamak. Katkısızlaştırma eğilimi bu açıdan bizi bir şekilde rahatlatıyor”.


Giorgetti şöyle devam ediyor: “Bana yeni Avrupa yönetimine ilişkin talimatları söylediklerinde gidişatı, izlenecek ve muhtemelen kesilecek harcamaları bileceğim. Çerçeveye sahip olduğumuzda, harcamaları nereye keseceğimizi ve kaynakları nerede bulacağımızı da bileceğiz”, diye devam ediyor.


“20 milyar özelleştirme planlanıyor”


Nadef'te yer alan 20 milyar dolarlık özelleştirme programıyla ilgili bir soruya yanıt olarak bakan, “Açıklanan hisselerin rasyonelleştirilmesi operasyonunun iddialı ama aynı zamanda gerçekçi bir hedef olduğuna inanıyorum ve buna bağlı kalıyoruz” dedi. Ancak Giorgetti, “borcun gidişatı ve sürdürülebilirliğinin tasfiye programına bağlı olmadığının” altını çiziyor.

“Gayrimenkul mü satıyoruz? Satın alacak birini bulmalıyız”


“Kamu mülklerini mi satmak? Kesinlikle avantajlı, bunları adil bir fiyata satın alacak kişileri bulmamız gerekiyor” diyor. Devredilebilir varlıkların büyük bir kısmının zaten satıldığı açık.”