İnşaat kesiminden acil yasa talebi

Ethereum

New member
2021’in 2. yarısında döviz fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak emtia fiyatlarında yaşanan 4 kata varan artışlar, inşaat kesimini zorladı.

TBMM’ye acil aksiyon davetinde bulunan Başakşehir İşadamları Derneği Genel Lider Yardımcısı İnşaat Mühendisi Cemal Doğan, “Sektör geçtiğimiz yıldan bu yana global salgının yarattığı ekonomik zahmetler, yükselen döviz meblağları, maliyet artışları, alt yüklenici teminatları ve çek yasası üzere sebeplerle pek sorunlu günlerden geçiyor. Acil bir kanunla alt yüklenicilerin teminat mektuplarının kolay kolay yakılmasının önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

ÇEK VE TEMİNAT MEKTUBU KRİZİ YAŞANIYOR

Bölümde hammadde fiyatlarındaki yükselişle yaşanan krizin üretici şirketlerle teminatlı mukavele imzalayan alt yüklenicileri iflasa sürüklediğini vurgulayan İnşaat Mühendisi Cemal Doğan, “Yüzlerce kalem eserde yaşanan fiyat artışları, binlerce alt yükleniciyi tesiri altına aldı.

Dalda ödenmeyen çekler krizi büyürken, teminat mektupları da güvenilirliğini yitirdi. Teminat mektupları yakılan firmaların mal varlıklarının bankalar tarafınca yok fiyata satılmaması için tedbir alınması gerekiyor” dedi.

YANLIŞ SİYASETLER BÖLÜMÜ UÇURUMUN KENARINA GETİRDİ

Yükselen fiyatlara değinen Başakşehir İşadamları Derneği Genel Lider Yardımcısı İnşaat Mühendisi Cemal Doğan mevzuya ait şu değerlendirmede bulundu:

“Pandemiyle başlayan, döviz fiyatlarındaki yükselişle tavan yapan meseleler, inşaat üretim maliyetlerini dayanılmaz bir hale dönüştürdü. TL’nin döviz karşısında erimesi kararı inşaat gereçlerinde ihracat fiyatları yükseldi.

İç piyasada hammadde krizi baş gösterdi. Hal bu biçimde olunca gereçler karaborsaya kadar düştü. Daha da ötesi ihracat fiyatlarını baz alan üretici iç piyasaya da eseri birebir fiyattan satmaya başladı.”

DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ DALI ZORA SOKTU

Döviz fiyatlarındaki süratli yükselişle TL’nin kıymet kaybının inşaat bölümünde satışları da etkileyen kronik bir sorun haline dönüştüğünü söyleyen Cemal Doğan, bahse şu sözlerle açıklık getirdi: “İnşaat dalında 250 alt kesimin hammaddesi yüklü olarak Avrupa ülkelerinden gelen ithal eserlerden oluşuyor.

Döviz fiyatlarındaki yükseliş direkt girdi maliyetlerini tesiri altına alıyor. 2021 yılının mart ayında 1 ton demir 6 bin TL civarındayken, bu sayı 2 kattan fazla artarak 16 bin TL düzeyine çıktı. Tıpkı periyotta betonun nakliye hariç metreküp fiyatı 220 TL civarındayken artık 750 TL dolaylarında. Buna bir de milletlerarası ölçekte yaşadığımız irtibat ve alaka krizleri de eklenince bölüm uygunca düşünceye girdi.”

AKARYAKIT ARTIRIMLARI TESİRİ

Yeni yıl ile tırmanışa geçen akaryakıt fiyatlarının durumu daha da derinleştirdiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisi Cemal Doğan “İnşaat gereçlerinin üretim, temin ve nakliye girdileri dal temsilcileri için maliyet artışına dönüştü.

Üretim maliyetlerinin artmasıyla dalda baş gösteren fiyat istikrarsızlığı önümüzü görmemize pürüz oluyor. Bir projeye başlarken projeyi bitirdiğimizde neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Bu durum satış politikalarımızda da belirsizliğe ve haliyle satışların düşmesine sebep oluyor” diye belirtti.