İklim Amacı Hızlandırma Programı başladı

Ethereum

New member
UN Küresel Compact’in üye şirketlerini net sıfır gayesine ulaştırmak ve bu gayeye giden yoldaki eforları hızlandırmak gayesiyle başlatmış olduğu “İklim Maksadı Hızlandırma Programı”nın (Climate Ambition Accelerator) yeni devir programı Türkiye’de başladı.

Farklı kesim, büyüklük ve ülkelerden şirketin iştiraki ile gerçekleşecek program kapsamında UN Küresel Compact, SBTi (Bilime Dayalı Maksatlar inisiyatifi) kapsamında emisyon azaltım gayesi belirleyen şirket sayısını artırmayı amaçlıyor. Kasım ayına kadar devam edecek program, daha fazla şirketin 1,5 derece ile uyumlu ve bilime dayalı emisyon gayeleri belirleme süreçlerinde ilerleme kaydetmeleri için gereken bilgi ve beceriyi sağlamalarında yardımcı olacak.

54 ÜLKEDE EŞ VAKİTLİ OLARAK YÜRÜTÜLÜYOR

Dünya genelinde 54 ülkede eş vakitli olarak yürütülen İklim Maksadı Hızlandırma Programı’na Türkiye’den 28 şirket dahil oldu. Şirketler; global manada en güzel uygulamalara, birbirinden öğrenme imkanlarına, kapasite geliştirme oturumlarına ve akademi eğitimlerine erişim imkanına sahip olacaklar.

Program ile ilgili konuşan Global Compact Türkiye Etraf Çalışma Kümesi Eşbaşkanı Ebru Tüzecan, “Özel bölümün iklim değişikliği ile çabası hem fizikî riskleri azaltmanın birebir vakitte “toparlanmanın” anahtarı olacak. Bu niçinle şirketlerin emisyon azaltım amaçları belirlemeleri ve net sıfırı taahhüt etmeleri kritik ehemmiyet taşıyor. Fakat açıklanan gayelerin karbon ofsetlemeyi yani salınan karbonun telafi edilmesinden çok karbon salımını azaltması bekleniyor. Bu açıdan baktığımızda; iklim hareketiyle ilgili aksiyona geçmek isteyen şirketler için gaye belirlemek tek başına kâfi değil; bu maksadın ne ölçüde, hangi vakit aralığında ve nasıl tutturulacağına dair sürecin de tasarlanması ve sonuçların şeffaflıkla raporlanması gerekiyor. Bunun için SBTi üzere memleketler arası standartlara uygun metodolojiler sunun yapılara muhtaçlık var” dedi.

Global Compact Türkiye Etraf Çalışma Kümesi Eşbaşkanı Servet Yıldırım ise, “Bugün dünyada 2000’den çok şirket Bilime Dayalı Gayeler inisiyatifi kapsamında emisyon azaltım maksadı belirlemek üzere çalışıyor. Şu ana kadar Türkiye’den 27 şirket SBTi kapsamında taahhüt verdi, Beşi net sıfırı yakalamak için emisyon azaltım gayelerini belirledi. Bu şirketlerin 16’sı ise UN Küresel Compact üyesi. Bu sayı olağan olarak kâfi değil. Türkiye’de UN Küresel Compact üyelerinin birçoğu iklim konusunda manalı adımlar atmaya ve emisyon azaltım stratejileri için harekete geçmeye hazırlar. Lakin bu çok teknik, karmaşık ve sıkıntı bir müddetç. Şirketlerin rehberliğe, yol haritalarına gereksinimi var. kimi birtakım epey karmaşık emisyon hesaplaması ve idaresi sürecinde nereden başlanacağı bile biroldukça şirket için kolay olmuyor. Bu niçinle UN Küresel Compact’in global çapta hayata geçirdiği İklim Maksadı Hızlandırma Programı’nı Türkiye’de de uyguluyoruz” diye konuştu.