Global Risk Raporu: En büyük risk iklim krizi

Ethereum

New member
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan ve her yıl ocak ayında Davos kasabasında düzenlenen yıllık toplantısı ile tanınan Dünya İktisat Forumu (WEF), “Global Riskler 2022″ raporunu yayımladı.

Bu yıl 17’ncisi yayımlanan raporda, uzun vadeli en önemli risklerin birinci sırasında iklim krizinin olduğu belirtilirken, büyüyen sosyal gelir uçurumu, artan siber tehditler, salgın devam ederken eşit olmayan bir küresel toparlanma olasılığının da uzun vadeli riskler içinde görüldüğü açıklandı.

WEF Küresel Riskler raporunda, gelecek 10 yıl içerisinde en büyük üç risk içinde olarak, iklim eylem planında başarısız olunması, iklim koşullarının aşırı sertleşmesi, biyolojik çeşitliliğin yok olması olasılıkları sayıldı.

Raporda, sırasıyla sosyal bütünlüğün aşınması, geçim sıkıntısının artması ve bulaşıcı hastalıkların etkisini artırmasının da küresel riskler içinde yer aldığı kaydedildi.

İnsanın doğaya verdiği zararın giderek artması, doğal kaynaklara erişimde zorluk yaşanması, borç krizlerinin oluşması ve dünyada jeo-ekonomik zıtlıkların gün yüzüne çıkmasının da ilk 10 küresel risk içinde yer aldığı belirtilen raporda ayrıca çoğu uzmanın küresel bir ekonomik toparlanmanın önümüzdeki üç yıl arasında değişken ve dengesiz olacağına inandığı kaydedildi.

“TOPLUMSAL BÖLÜNMELERİN ARTIŞI GERİLİME niçin OLUYOR”

Rapora ilişkin yapılan basın açıklamasında değerlendirmelerine yer verilen Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, sağlık sorunları ve ekonomik istikrarsızlıkların toplumsal bölünmeleri artırdığını belirterek, “Bu durum ise toplumlar içinde ve uluslararası topluluklar içinde iş birliğinin daha eşit ve hızlı bir küresel iyileşme sağlaması için temel oluşturacak bir zamanda gerilim yaratıyor” ifadesini kullandı.

Zahidi, “Küresel liderler bir araya gelmeli, amansız küresel zorluklarla mücadele etmek ve bir daha sonraki krizin öncesinde direnç oluşturabilmek için koordineli ve oldukça paydaşlı bir yaklaşım benimsemeli” değerlendirmesinde bulundu.