Fair & Green IT: eleştirmek kolay, daha iyisini yapmak zor

Leila

Global Mod
Global Mod
Medya küresel adaletten bahsettiğinde genellikle felaketlerden söz eder: Giderek daha fazla sayıda iklim mültecisi, Bangladeş’te çöken tişört fabrikaları, Akdeniz’de boğulan göçmenler. Bilgisayar problemlerinde de durum aynı: Foxconn’da intiharlar, e-atık Afrika’yı zehirliyor, koltan madenciliği Kongo’da savaşı körüklüyor, manşetler böyle söylüyor.


Bu raporlara ihtiyaç var. Ama yeterli değiller. Bilişim üreticilerinin tedarikçilerinin işçilerini çalıştırdığı koşulları yıllardır biliyoruz. Skandallara rağmen durum düzelmedi. Neredeyse hiçbir üretici ürünlerini nerede ürettiklerini açıklamaz, adil bir şekilde ticareti yapılan hammaddeler yoktur ve TCO Certified ve Blue Angel gibi sürdürülebilirlik mühürleri büyük ölçüde göz ardı edilir.







Fairphone’dan Sean Ansett, gösterinin akıllı telefonunu üretecek olan Çinli sözleşmeli üretici A’Hong’un yöneticileriyle sohbet ediyor.


(Resim: Fairphone)



Birkaç olumlu gelişmeden bahsetmeyi çok daha önemli buluyorum. Sadece durumu eleştirmekle kalmayan, aynı zamanda işlerin farklı yapılabileceğini gösteren insanlar. BT sektöründe benim için bunlar, her şeyden önce, iyi bir bilgisayar faresi sunan Susanne Jordan ve Bas van Abel, Miquel Ballester ve Sean Ansett’in etrafındaki Fairphone ekibi.

2000 fare satıldı

Başkalarının sadece şikayet ettiği veya omuz silktiği yerde, yüzlerini yukarı kaldırırlar. Susanne Jordan, bileşenleri çoğunlukla Almanya’dan temin edilen Almanya’da üretilmiş bir fareyi tek başına geliştirdi. Yetenekli coğrafyacı, başlangıçta tercih edilen bazı sağlayıcılar tarafından göz ardı edildi. Bulduğu ortaklardan bazılarının, güvenilmezlik, kalite sorunları veya bileşenlerin kaynağına ilişkin belirsiz ifadeler nedeniyle yakında değiştirilmesi gerekecek.

Fikrinden bitmiş ürüne kadar üç yılını aldı. Geçen sonbahardan bu yana 2000 fare sattı, yılda 4000 fare satsa gerçekten mutlu olur ve toplamda 15.000 civarında yatırımı geri döner. Elektronik, Made in Germany, mümkün değil mi? O zaman git!

Bu Ürdün için yeterli değil. Ardından, geri kalan Asyalı tedarikçilerinin çalışma koşullarını değerlendirmek ve iyileştirmek istiyor. Sonbaharda, faresi için USB kabloları üreten Çin fabrikasını ziyaret etmeyi planlıyor. Buna paralel olarak bir kafede ve eğitimci olarak çalışmaya devam ediyor.







Susanne Jordan’ın En Adil Fare Tedarik Zinciri, görünüşte basit bir cihaz için ne kadar çaba harcandığını gösteriyor.


(Resim: Nager-IT)



Fairphone’un 5000 ön siparişe ihtiyacı var

Van Abel, Ballester ve Ansett de yaklaşık üç yıldır ürünleri üzerinde çalışıyorlar. Onlar da potansiyel ortaklar tarafından görmezden gelindi ve alay konusu oldu. Ama şimdi akıllı telefonları için ihtiyaçlarını karşılayan bir sözleşmeli üretici buldular. 5000 ön siparişe sahip olduklarında üretim başlayabilir.

Fairphone, bu sonbaharda piyasaya çıktığında, Kongo’daki ilk çakışma içermeyen kalay ve tantal akıllı telefon olacak. Üreticiler web sitelerinde neden Kongo’dan hammadde seçtiklerini ve Fairphone’un neden Çin’de üretildiğini ayrıntılı olarak açıklıyorlar. Hammaddeler ve üçüncü taraf üreticilerle şeffaflık mümkün değil mi? O zaman git!

Susanne Jordan ve Fairphone ekibi, hedeflerine ulaşmak için çok mücadele etmek zorunda kaldı ve bunu yapmaya devam ediyor. Harika olan şey, azim ve kararlılıklarıyla elde ettikleri şeyi, Apple, Samsung ve HP gibi büyük üreticilerin sonsuz derecede büyük pazar güçleriyle kolayca kopyalayabilmeleridir. Sadece onlara hatırlatmamız gerekiyor.


(MERHABA)



Haberin Sonu