Büyükekşi: “Akademi zaruriliği getirmeyi planlıyoruz”

DeSouza

New member
Türkiye Futbol Federasyonu Lideri Mehmet Büyükekşi, kulüplerin ekonomik manada kuvvetli hale gelmesi için yanlışsız iktisat idaresi ve modelinin koşul olduğunu söylemiş oldu.
Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlenen Sabah Memleketler arası Futbol İktisat Forumu & Fotomaç Harika Lig’in En Düzgünleri Ödül Merasimi’ne katılan Büyükekşi, günümüzde futbolun sportif istikameti kadar oluşturduğu ticari hacimle de büyük bir sanayi haline geldiğini lisana getirdi.
TFF’de yaklaşık 5 ay evvel nazaranve geldiklerini ve bu müddette kulüplere yeni gelirler sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:
“goreve geldiğimizde acil tahlil bekleyen problemlerden en değerlisi naklen yayın ihalesi anlaşmasıydı. Bu da malum futbolun en büyük gelir kaynağı. Bizdilk evvelki periyotta yaklaşık 7 aylık bir müddetç sonunda Kulüpler Birliği Vakfı ile yayıncı kuruluş içinde 2 milyar 50 milyon liralık bir sayıda mutabık kalınmıştı. Biz nazaranve geldikten daha sonra çabucak bu muahedeyi sonuca ulaştırmak için harekete geçtik. İhaleyi misyona geldikten daha sonraki 3 gün içerisinde Kulüpler Birliği Vakfının mutabık kaldığı sayının da üzerinde bir bedelle sonuçlandırdık.”
Büyükekşi, futbolun marka pahasını yükselterek hem naklen yayın ihalesi bedelini tıpkı vakitte kulüplerin öbür gelirlerini arttırmayı hedeflediklerini ve bunun için de hazırladıkları projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, “Adaylığımı deklare ettiğımdan beri üzerinde ısrarla durduğum ve futbol dünyamızda eksikliğini hissettiğimiz dört bahsin daima altını çizdim. Bunlar itimat, adalet, şeffaflık ve eşitlik. Federasyon olarak nazaranve başladığımız birinci günden bu yana her kulübümüze eşit uzaklıktayız ve eşit uzaklıkta olmayı sürdüreceğiz.” tabirlerini kullandı.
Futbolun marka kıymetini tüm liglerde arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Büyükekşi, kelamlarına şu biçimde devam etti:
“Bu maksadımıza uygun olarak da 2. ve 3. Lig kulüplerimizin 5 yıl boyunca kalıcı gelir elde etmelerini sağlayacak naklen yayın ihalesi muahedesini imzaladık. Bu liglerdeki müsabakaların canlı olarak yayınlanmasıyla kulüplerimizin izlenirliği ve tanınırlığı da artacak. bu biçimdece sponsorların da bu liglerdeki kadrolarımıza ilgisi artacak ve kulüplerimiz için yeni bir gelir kapısı daha açılmış olacak. Bu liglerde oynayan futbolcularımızın da vitrine çıkmasıyla bir arada kulüplerimiz futbolcu satışından da kıymetli gelirler elde edebilecek.”
Şeffaflık Tescil Teknolojisi’nin 2. ve 3. Lig’de uygulanmasını sağladıklarını aktaran Büyükekşi, “bu biçimdece olağandışı bahis hareketlerinin anlık olarak tespit edilmesinin ve bize bildirilmesinin önünü açtık. bu biçimdece futbolumuzun bu biçim berbat niyetli teşebbüslerden ziyan görmesini engelleyeceğiz. Daha şeffaf ve daha inançlı maçlar, daha fazla sponsor ve daha fazla gelir olarak kulüplerimize dönecek. Bayanlar Futbol Ligi’nin yayın hakları için de bir çalışmamız var. Onu da en kısa müddet içerisinde sonuçlandırmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
“Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var”
TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, kulüplerin borç meselesine değinerek, “Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var. Faizlerini de eklersek 50 milyar liraya dayanacağını kestirim ediyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli plan ve projelerle, birlik ve birliktelik ortasında çalışarak, tahliller üretmek zorundayız. Kulüplerimizin ekonomik manada kuvvetli hale gelmesi, maddi ıstıraplar yaşamaması için yanlışsız bir iktisat idaresi ve modelinin kaide olduğunu düşünüyorum.” biçiminde görüş belirtti.
Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin gelirlerinin daha âlâ olduğunu aktaran Büyükekşi, “Yayın gelirleri bütün kulüplerimiz için en değerli gelir kaynağı olsa da Anadolu kulüplerimizin birçoklarının gelirlerinin yüzde 90’ını oluşturmakta. Bu yüzden gelir kalemlerini çeşitlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
“Akademi mecburiliği getirmeyi planlıyoruz”
TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, dünyanın biroldukca ülkesinde biroldukca kulübün, altyapısından yetiştirdiği oyuncuları yüksek katma kıymetlerle satarak büyük gelirler elde ettiklerini vurgulayarak, konuşmasına şu biçimde devam etti:
“Bizim kulüplerimiz için de en yanlışsız modelin bu olduğunu düşünüyoruz. elbette sponsorluk gelirleri değerli ve sponsorlar futbolumuza büyük katkılar sağlıyorlar, fakat kuracağımız kuvvetli altyapılar ile yetişecek futbolcularımızın yurt dışına yüksek katma kıymetlerle satışını gerçekleştirmek hem kulüplerimizin iktisadına tıpkı vakitte ülkemizin iktisadına büyük katkılar sağlayacak. Türk futbolunun ortasında bulunduğu düşünceli durumdan çıkabilmesinin en değerli yolunun altyapıdan oyuncu yetiştirmek olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu durum sürdürülemez. Devamlı yurt haricinden oyuncu getirerek bunun altından kalkmak mümkün değil.”
TFF olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Büyükekşi, kelamlarını şöyleki sürdürdü:
“Süper Lig grupları başta olmak üzere akademi mecburiliği getirmeyi planlıyoruz. Avrupa’nın en genç nüfusa sahip ülkesiyiz. Futbolcu kaynağı olarak hiç bir eksiğimiz yok. Altyapıdan futbolcu yetiştirmek için bu gençlerimizi eğitecek antrenörlerin donanım olarak kâfi ve kaliteli olması gerekiyor. Bu niçinle yurt haricinden yabancı oyuncu yerine altyapı antrenörü yetiştirecek hoca getirmemiz gerekiyor. Altyapıya yönelik 4 sınıf yaratmak istiyoruz. Her kategorinin hocalarının farklı özelliklerinin olması gerekiyor. Oyuncuların hepsi her hafta birebir anda birebir eğitimi alacak. Bölge antrenörleriyle hocaları ve futbolcuları denetim edeceğiz. Kulüplerin altyapıdan üst yanlışsız futbolcu yetiştirebilmeleri noktasında TFF’nin öncülük etmesi lazım. Altyapılarda bakılırsav yapan antrenörlerin maaşları epey düşük. Bunu da günümüz kurallarına uyarlayacağız.”
Proje kapsamında Almanya, Portekiz, İspanya ve Hollanda’da hem ulusal kadro birebir vakitte en az ikişer kulübün altyapı ve akademilerini inceleyeceklerini anlatan Büyükekşi, “Bunları yapmadan evvel ülkemizdeki altyapıları da incelemeye başladık. 17-18 yaşından daha sonra futbolcu yetiştirmek hakikat değil, temelden başlamamız lazım. Temel sağlam olursa üzerine kuracağımız bina da sağlam olur. Her yaş kümesinin çalışma prensipleri farklı. Her yaş kümesinin uzman antrenörleri de farklı. Yaş kategorilerine bakılırsa eğitim verebilecek, uzmanlarımızı yetiştireceğiz. Bu uzmanların yetiştirilmesi için yurtharicinden eğitimciler getireceğiz. bu biçimdece çocuklarımız ve gençlerimiz kendi yaşlarına uygun temel eğitimleri alacak, beden gelişimlerini sağlayacak ve sağlıklı beslenmelerini sürdürecekler.” sözlerini kullandı.
“Türk futbolunun geleceği için el ele çaba etmeliyiz”
Mehmet Büyükekşi, en kıymetli projelerinden birinin de Türk Futbolunun Strateji Planı’nı oluşturmak olduğunu belirterek, “Bunun için KPMG firması ile anlaştık. Yalnızca Muhteşem Lig değil, bütün kulüplerimizin, hakemlerin, futbolcuların, teknik yöneticilerin, liderlerin, taraftar kümelerinin ve futbol medyasının yanı sıra yurt haricinden da konusunda uzman bireylerle toplantılar, çalıştaylar yapılacak ve 3 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık bir strateji planı oluşturulacak. TFF olarak futbolumuzla ilgili hiç bir hususta sonucu tek başımıza almayacağız. Ortak akılla hareket etmeli, Türk futbolunun geleceği ve marka kıymetini artırmak için el ele omuz omuza gayret etmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
TFF olarak dijitalleşme ve teknolojiye de büyük değer verdiklerini anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Federasyonun çağın gerekliliklerini karşılamayan web sitesinin yenileme çalışmaları kısa vakitte bitecek ve futbolseverlere daha düzgün hizmet verecek hale gelecek. Türkiye’de e-Devlet var ancak federasyonda her şey elle yapılıyor. Her kulübe bir şifre vereceğiz. Kulüpler oyuncusuna lisans da çıkartabilecek, transferi de yapabilecek. ‘Evrakları son dakikada kurye yetiştirdi’ üzere şeyler Türk futboluna yakışmıyor. Harika Lig marka pahasını arttırma kapsamında Muhteşem Lig Twitter hesabımızı açtık. Web sayfasının imali da sürüyor. Instagram hesabı açacağız. Korsan yayınlarla gayret etmek için de hem dijital birebir vakitte türel altyapılar üzerine ağır mesai harcıyoruz.”
“Yeni amacımız Almanya’da yapılacak şampiyonaya katılmak”
TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, A Ulusal Futbol Kadrosu’nun UEFA Uluslar C Ligi’nden başkan olarak B Ligi’ne çıktığını lisana getirerek, “Yeni amacımız 2024 Avrupa Şampiyonası eleme kümesinden çıkarak Almanya’da yapılacak şampiyonaya katılmak. Ulusal kadromuzun bunu başararak Türk halkının bir daha göğsünü kabartacağından kuşkum yok. Son senelerda kulüplerimizin Avrupa kupalarında istediği sonuçları alamamasıyla ülke puanı sıralamasında 20. sıraya kadar gerilemiştik. Bu yıl ise kulüplerimiz Avrupa’da epeyce başarılı sonuçlar alıyorlar. 4 grupla Avrupa’da yolumuza devam ediyoruz ve aldığımız başarılı sonuçlarla ülke sıralamasında 12. sıraya kadar yükseldik. Dönem sonunda 10. sıraya çıkma talihimiz da var. Bu Türk futbolu ismine epeyce büyük bir yarar. Biz de federasyon olarak bundan hayli büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Avrupa’da kazanılacak muvaffakiyetler Türk futbolunun geleceği ve marka bedeli için epey kıymetli.” biçiminde konuştu.