2030’a kadar en az 400 milyon yeni iş

Ethereum

New member
Birleşmiş Milletler’in “Adil Geçiş için İstihdam ve Toplumsal Muhafaza Global Hızlandırıcısı” uygulamaya konulduğunda, bakım ve yeşil ekonomilerde 2030 yılına kadar en az 400 milyon işin yaratılması, toplumsal muhafaza tabanlarının halihazırda kapsanmayan 4 milyarı aşkın insanı kapsayacak halde genişletilmesi mümkün.

Memleketler arası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Yöneticisi Guy Ryder, Dünya Bankası Kümesi’nin ve IMF’nin Bahar Toplantıları’na yönelik demecinde, “Evrensel erişime dayalı bakım siyasetlerini içeren dönüştürücü bir paket, 300 milyona yakın iş yaratabilir, daha güzel ve toplumsal cinsiyet bakımından daha eşit bir çalışma hayatı kurulmasını ve net sıfır ekonomilere geçişte hiç kimsenin geride bırakılmamasını sağlayabilir” dedi.

Artan COVID-19 olayları, yükselen enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının global iktisada tesirleri niçiniyle, 2022 görünümünün kırılgan olduğu bir ortamda, insan merkezli toparlanmanın desteklenmesi daha da acil mecburilik haline geldi. “2022 yılında işgücü piyasasının toparlanması, daha evvel kestirim edilenden daha yavaş olacak ve global işsizlik en azından 2023 yılına kadar COVID-19 öncesi seviyelerde seyredecek” diyen Ryder, “Kaygı verici olan ülkeler ortasında ve içinde eşitsizliklerin derinleşmesi ve düzeltilmesi muhtemelen yıllar sürecek olan, işgücüne iştirak, hane gelirleri ve toplumsal ahenk bakımından uzun vadeli sonuçları olabilecek ziyanlar.”

RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI İŞ GÜCÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

ILO Genel Direktörü’nün açıklamalarına nazaran Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından evvel dahi, 2019 dördüncü çeyreğe bakılırsa 52 milyon tam vakitli işe muadil çalışma kaybı olacağı iddia ediliyordu. Son varsayımlar, 2021’deki duruma bakılırsa bir güzelleşmeyi gösteriyor olsa da, global salgın öncesi global çalışma müddeti toplamından yüzde 2 daha düşük.

Ryder’a göre Ukrayna’daki savaş ekonomik görünümü daha da berbatlaştırıyor; finans, yakıt ve besin olmak üzere üçlü kriz yaratıyor; bunların hepsi yoksulluk ve açlığı artıracak ve çalışma hayatında büyük çaplı makus sonuçlara yol açacak. “Önümüzde devirde, siyaset belirleyiciler kuvvetli seçeneklerle karşı karşıya kalacak” diyen Ryder, para ve maliye siyaseti davetlerinin enflasyonu denetim altına alma eforları bakımından daha süratli halde daralacağını öngörüyor. “bir daha de, ekonomik toparlanmanın sürdürülebilir olması için makro-ekonomik takviye gerekiyor.”