Teremyağlı Soğuk Baklava Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
Not EkleTarifi Yazdır
Teremyağlı Soğuk Baklava Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ (100 ml)
- 2 Türk kahvesi fincanı su (200 ml)
- 1 fiske tuz
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (Kulak göğsü yumuşaklığında bir hamur olacak-ortalama 2.5-3 su bardağı kadar lakin kesinlikle denetimli un ekleyin)
- Buğday nişastası ( 150-200 gram kadar)
- İri kıyılmış ceviz fındık yahut fıstık
- 200 gram teremyağ
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 2 su bardağı soğuk süt
- 1 paket vanilya
- Toz nesquik veya
- İnce rendelenmiş çikolata
Not EkleTarifi Yazdır
- Kullandığım fırın tepsisi 30× 25 cm ölçülerinde. Muadili olarak büyük uzunluk dikdörtgen borcam kullanılabilir.
- Öncelikle tatlının şerbeti için su ve şeker kaynatılır. Bir iki dakika kaynadıktan daha sonra altı kapatılır ve soğuk süt eklenir. Vanilya da eklenerek karıştırılır, şerbet soğumaya bırakılır. Buzdolabında beklemeye alınır.
- Hamur kulak göğsü yumuşaklığında yoğrulur. Ortalama olarak küçük bir ceviz büyüklüğünde 40 küçük bezeye ayrılır. Bezeler nişastaya bulanır.
- 20 beze nişastayla neskafe fincanı tabağı büyüklüğünde açılır ve ortaları çokça nişastalanarak üst üste konur. 20 bezeden daha sonra üst üste konan bezeler bir arada açılarak tepsi büyüklüğüne ulaşıncaya kadar inceltilir.
- Tepsi hazırlanan hamur üzerine oturtularak tepsi etrafından bıçakla kesilir. Tepsi boyutundaki modül tepsinin tabanına yerleştirilir.
- Kenarlardan artan modüller ise tepsiye yerleştirilen hamurun üstüne orantılı bir formda yerleştirilir. bu türlü baklavanın alt katı hazır edilmiş olur. bol bol iri kıyılmış ceviz serpilir (Fıstık yahut fındık da kullanılabilir)
- İkinci 20 beze için de birebir süreçler yenidenlanarak hamur açılır. Açılan hamur bir daha tepsi büyüklüğünde kesilir. Kenarlardan artan kesimler ayrılır. Fakat bu kez cevizli katın üzerine birinci vakit içinderda artan kesimler yerleştirilir.
- Tepsi boyutunda kesilmiş olan hamur tepsinin en üst katı olacak biçimde yerleştirilir.
- Hazırlanan baklava keskin bir bıçakla istenen halde kesilir. Baklava kesilirken her bir dilimin tepsinin tabanına kadar kesildiğinden emin olmak gerekir. Dilimler birleşik kalmamalıdır.
- Üzeri için; 200 gram teremyağ eritilir. Eritilen yag ince bir elekten süzülerek köpüğünden arındırılır. Sıvıyağ da eklenerek baklava dilimlerinin üzerine kaşıkla gezdire gezdire dökülür.
- Yağ döküldükten daha sonra her bir baklava dilimi iki kaşık ortasına alınıp hafifçeçe sıkıştırılarak ortaya gerçek bombeli bir görünüm oluşturulur. Bu süreç tüm dilimler için her bir dilimin tüm kenarları kaşıklanacak biçimde uygulanır.
- Fırın 190 dereceye yeterlice ısıtılır. Hazırlanan baklava önce ısıtılmış 190 derece fırında 10 dakika pişirilir. daha sonrasında fırının ısısı 160 dereceye alınır.
- 160 derece fırında üzeri kızarıp katları güzelce açılana kadar yaklaşık toplamda 50-55 dakika olacak biçimde denetimli olarak pişirilir.
- Fırın ayarları ve özellikleri farklılık gösterebileceğinden denetimli pişirmek gerekir. Dikkat edilmesi gereken nokta birinci 10 dakika daha sonrasında fırın ısısının kesinlikle düşürülmesidir. Bu sayede katlar tek tek açılarak baklava çıtır çıtır olur. Süratli pişen baklavada katlar hoş açılmaz ve ortasının hamur kalma ihtimali çok yüksektir.
- Pişen baklava fırından alınıp birinci sıcağı çıktıktan daha sonra soğuk sütlü şerbetle buluşturulur. En az 3-4 saat dinlendirilerek şerbeti düzgünce çekmesi beklenir (Bir gece bekletmek güzel olur)
- Baklava şerbetini güzelce çektikten daha sonra üzerine ince bir elekle toz nesquik elenir (Veya ince rendelenmiş çikolata da serpilebilir).
Teremyağlı Soğuk Baklava Tanımı Fotoğraflı Yapılışı