Tahlil kömür değil zeytin

Ethereum

New member
Milas Kent Kurulu, Avrupa İklim Aksiyon Ağı (CAN Europe) ve İklim İçin 350 Derneği’nin hazırladığı ‘‘Yerel İktisat için Dönüşüm Fırsatı: Milas’ta Zeytincilik’’ isimli raporu, kömür madenini genişletmek için zeytin ağaçlarının söküldüğü kentte zeytine dayalı bir ekonomik sistemin kurulabileceğini ortaya koydu.

Milas’ta yıllık ortalama 100 bin ton zeytin hasadı yapılıyor lakin bunun beşte biri bölge iktisadı için ek katma paha yaratmadan işlenmemiş zeytin olarak bölge iktisadı dışına çıkıyor.

Raporda, bölge iktisadı dışına çıkan bu 20 bin tonluk zeytini kullanmak için 50 zeytin sürece tesisi, 15 zeytinyağı tesisi ve 5 sabun-şampuan tesisi kurulabileceği, bu sayede 685 kişilik yani Milas’ın direkt kömür madenlerindeki istihdamın neredeyse tümü kadar yeni iş yaratılabileceğine işaret ediliyor.

Rapor göre mahallî, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe dayalı bu dönüşümün maliyeti (2021 fiyatlarıyla 240 milyon lira), Milas’ta var olan iki kömürlü termik santrale bir yılda yapılan kapasite düzenek ödemesiyle (260 milyon lira) sağlanabilir.

ÜRETİM SEKİZ KAT ARTABİLİR

Mahallî İktisat için Dönüşüm Fırsatı: Milas’ta Zeytincilik’’ raporunda gerekli tanıtım ve tescil süreçleri uygulanırsa Avrupa Birliği coğrafik işaretli Milas zeytinyağının 100 ton olan üretiminin sekiz katına çıkabileceği öngörülüyor. Yaratılacak ekonomik paha de 4,5 milyon liradan 60 milyon liraya çıkabilir.

Avrupa İklim Aksiyon Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Güç Siyasetleri Koordinatörü Hasret Katısöz, raporun Milas’ta zeytin dalının tek başına sahip olduğu potansiyeli ortaya koyduğunu, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon amacına uygun bir bölgesel dönüşümün mümkün olabileceğini gösterdiğini söylüyor. iktisat yaratarak mümkün.

İklim İçin 350 Derneği Kampanya Sorumlusu Efe Baysal da zeytincilik etrafında örgütlenecek lokal bir iktisadın Milas için büyük bir fırsat olduğunu, gastroturizmiyle, zeytin rotasıyla, Karia yoluyla, Milas’ın kültürüne sahip çıkan; yörenin ekolojisini koruyan; bölgenin geçim kaynaklarını dönüştüren kömüre feda edilmemiş planlı bir iktisat pekala hayata geçirilebileceğini belirtiyor.

niye KIYMETLİ?

Milas zeytinyağı, Türkiye’nin tek Avrupa Birliği coğrafik işaretli zeytinyağı. Bunun da sebebi kentin tarihinde gizli. Milas, Karya Uygarlığı periyodundan beri zeytinyağı ticareti kıymetli yere sahip. Milas zeytinyağının ünü, antik periyottan beri ağır olarak ve yüksek kalitede yetişen Memecik çeşidi zeytininin kullanılmasından geliyor. Memecik çeşidi zeytinin, tabiattan gelen yağmurla bir arada suyu az gördüğü için nefaseti yüksek. Tanesi küçük bu zeytin çeşidinden, randımanı yüksek, sarı-yeşil ortası renkte, orta pahada meyvemsi aromaya sahip üst sınıf bir natürel zeytinyağı elde ediliyor. Meyvemsiliğinde dikkat çeken özellikleri turunç, portakal mandalina ve limon aroma kokularının hakim olması.