Tolga
New member
Forumda kuşlarla ilgili başlıkları takip etmeyi seviyorum. Birkaç yıl önce yaşadığım bir olay, sığırcık kuşlarına bakışımı tamamen değiştirmişti. İlk başta sıradan bir kuş sandığım bu canlıların, aslında ne kadar zeki, sosyal ve şaşırtıcı davranışlar sergilediğini o gün fark ettim. Belki aranızda benzer bir deneyim yaşayanlar vardır diye bu hikâyeyi paylaşmak istedim.
Eski Tren Garında Başlayan Merak
Sonbaharın serin bir akşamıydı. Şehrin dışında, artık kullanılmayan eski bir tren garının yakınında yürüyüş yapıyordum. Yanımda çocukluk arkadaşlarım Deniz ve Murat vardı.
Garın önündeki kurumuş ağaçların üzerinde yüzlerce kuş toplanmıştı. İlk bakışta serçe sandım. Ancak gökyüzüne birlikte yükseldiklerinde ortaya çıkan manzara hepimizi durdurdu.
Kuşlar sanki görünmez bir yönetmen tarafından idare ediliyormuş gibi aynı anda yön değiştiriyor, genişliyor, daralıyor ve gökyüzünde dev dalgalar oluşturuyordu.
"Bu nasıl mümkün olabilir?" diye sordu Deniz.
Murat ise daha farklı düşünüyordu.
"Mutlaka bir düzenleri vardır. Böyle hareket etmek tesadüf olamaz."
O an ikimiz de haklı olabileceklerini düşündük.
Deniz kuşların birbirleriyle kurduğu ilişkiyi merak ederken, Murat davranışın arkasındaki sistemi anlamaya çalışıyordu.
Sonradan öğrendiğimize göre bunlar sığırcıklardı.
Sığırcıkların Gökyüzündeki Dansı
Eve döndüğümde bu kuşları araştırmaya başladım.
Bilim insanları bu toplu uçuşlara "murmuration" adını veriyor. Binlerce sığırcığın tek bir organizma gibi hareket etmesi uzun yıllardır araştırılıyor. Yapılan çalışmalar, her kuşun yakınındaki birkaç komşusunu takip ettiğini ve böylece tüm sürünün eş zamanlı hareket edebildiğini gösteriyor.
Bu bilgi beni etkiledi çünkü olay sadece biyolojik değildi.
Bir topluluk düşünün.
Kimse merkezden emir vermiyor.
Kimse tek başına lider değil.
Ama herkes birbirini dikkate aldığı için ortaya olağanüstü bir uyum çıkıyor.
Deniz'e bunu anlattığımda şöyle demişti:
"Bazen insanlar da böyle olabilse keşke."
O cümle uzun süre aklımda kaldı.
Kasabanın Yaşlı Balıkçısı
Bir hafta sonra aynı bölgeye tekrar gittik.
Bu kez tren garının yakınındaki küçük çay bahçesinde oturan yaşlı bir balıkçıyla tanıştık.
Kuşları göstererek sorduk:
"Bu sığırcıklar hep burada mı olur?"
Adam gülümsedi.
"Ben elli yıldır onları izliyorum."
Sonra ilginç bir hikâye anlattı.
Eskiden kasabanın çevresindeki tarlalarda çok daha fazla sığırcık bulunduğunu söyledi. Tarım yöntemleri değiştikçe bazı sürülerin farklı bölgelere göç ettiğini anlatıyordu.
Onun anlattıkları sadece kuşlarla ilgili değildi.
Kasabanın değişimini de dinliyorduk aslında.
Yeni yollar yapılmıştı.
Eski bahçeler yok olmuştu.
İnsanların yaşam biçimi değişmişti.
Sığırcıklar da bu değişime uyum sağlamaya çalışıyordu.
Bu noktada kuşların hikâyesiyle insanların hikâyesi birbirine karışmaya başlamıştı.
Bir Kış Günü Yaşanan Olay
O yılın kışında beklenmedik bir kar fırtınası yaşandı.
Kasabanın çevresindeki birçok kuş barınacak yer bulmakta zorlandı.
Deniz bunu fark eden ilk kişiydi.
Penceresinin önüne yem bırakmaya başladı.
Mahalledeki çocukları da teşvik etti.
Onun yaklaşımı, canlıların ihtiyaçlarını anlamaya ve ilişki kurmaya dayanıyordu.
Murat ise farklı bir çözüm geliştirdi.
Kasabadaki marangozlarla konuşup birkaç basit kuş yuvası tasarladı.
Kısa sürede gönüllülerle birlikte onlarca yuva hazırlandı.
İkisi de aynı amaca hizmet ediyordu.
Biri ihtiyaçları hissediyor, diğeri uygulanabilir çözümler geliştiriyordu.
Bu yüzden o dönemde çok sayıda kuşun kışı daha rahat geçirdiğine inanıyorum.
Bana göre doğa koruma çalışmalarında da en iyi sonuçlar bu iki yaklaşımın birleştiği yerde ortaya çıkıyor.
Sığırcıkların Tarihle Olan İlginç Bağı
Araştırırken öğrendiğim başka bir konu da oldukça ilginçti.
Sığırcıklar tarih boyunca insanların dikkatini çekmiş kuşlar arasında yer alıyor.
Avrupa edebiyatında, halk hikâyelerinde ve eski gözlem kayıtlarında sık sık karşımıza çıkıyorlar.
Özellikle sürü hâlindeki hareketleri nedeniyle birçok kültürde birlik ve koordinasyonun sembolü olarak görülmüşler.
Bugün şehir parklarında gördüğümüz bir sığırcığın arkasında aslında yüzyıllara yayılan bir insan-doğa ilişkisi bulunuyor.
Bu açıdan bakınca, bir kuşu gözlemlemek yalnızca biyolojiyle ilgili değil.
Aynı zamanda tarih, kültür ve toplum hakkında da bir şeyler öğrenmek anlamına geliyor.
Bir Akşamüstü Fark Ettiğim Şey
Aylar sonra aynı tren garının önünde tek başıma oturuyordum.
Gökyüzünde yine yüzlerce sığırcık vardı.
Bu kez onları sadece kuş olarak görmüyordum.
Birlikte hareket etmenin gücünü görüyordum.
Uyum sağlamanın önemini görüyordum.
Çevresel değişimlere rağmen yaşam mücadelesini görüyordum.
Ve en önemlisi, insanların doğadan öğrenebileceği çok şey olduğunu fark ediyordum.
Sığırcıklar ne en büyük kuşlar ne de en gösterişli olanlar.
Ama birlikte hareket ettiklerinde ortaya çıkardıkları görüntü, birçok canlıdan daha etkileyici olabiliyor.
Forumdaki Arkadaşlara Birkaç Soru
* Daha önce binlerce sığırcığın aynı anda uçtuğunu gördünüz mü?
* Sizce bu olağanüstü koordinasyon insan topluluklarına dair ne anlatıyor?
* Şehirleşmenin sığırcıkların yaşamını nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?
* Doğadaki hangi canlılar size toplumsal yaşam hakkında yeni bakış açıları kazandırdı?
Konu hakkında merak edenler için temel bilgiler; sığırcıklar orta boylu, parlak siyah tüyleri üzerinde yeşil ve mor yansımalar taşıyan, oldukça sosyal ve zeki kuşlardır. Taklit yetenekleri yüksektir, büyük sürüler hâlinde yaşarlar ve özellikle gün batımında gerçekleştirdikleri toplu uçuşlarla tanınırlar. Bu özellikleri nedeniyle hem kuş gözlemcilerinin hem de bilim insanlarının uzun yıllardır ilgisini çekmektedir.
Kaynaklardan yararlanırken özellikle kuş davranışları üzerine yapılan sürü hareketi araştırmalarını, Avrupa Kuş Gözlem Ağı kayıtlarını ve çeşitli ornitoloji çalışmalarını incelemiştim. Ancak bu yazıda anlattığım tren garı, Deniz, Murat ve kasaba deneyimleri kişisel gözlemlerimden ve gerçek yaşamdan ilham alan bir hikâye kurgusu olarak paylaşılmıştır.
Eski Tren Garında Başlayan Merak
Sonbaharın serin bir akşamıydı. Şehrin dışında, artık kullanılmayan eski bir tren garının yakınında yürüyüş yapıyordum. Yanımda çocukluk arkadaşlarım Deniz ve Murat vardı.
Garın önündeki kurumuş ağaçların üzerinde yüzlerce kuş toplanmıştı. İlk bakışta serçe sandım. Ancak gökyüzüne birlikte yükseldiklerinde ortaya çıkan manzara hepimizi durdurdu.
Kuşlar sanki görünmez bir yönetmen tarafından idare ediliyormuş gibi aynı anda yön değiştiriyor, genişliyor, daralıyor ve gökyüzünde dev dalgalar oluşturuyordu.
"Bu nasıl mümkün olabilir?" diye sordu Deniz.
Murat ise daha farklı düşünüyordu.
"Mutlaka bir düzenleri vardır. Böyle hareket etmek tesadüf olamaz."
O an ikimiz de haklı olabileceklerini düşündük.
Deniz kuşların birbirleriyle kurduğu ilişkiyi merak ederken, Murat davranışın arkasındaki sistemi anlamaya çalışıyordu.
Sonradan öğrendiğimize göre bunlar sığırcıklardı.
Sığırcıkların Gökyüzündeki Dansı
Eve döndüğümde bu kuşları araştırmaya başladım.
Bilim insanları bu toplu uçuşlara "murmuration" adını veriyor. Binlerce sığırcığın tek bir organizma gibi hareket etmesi uzun yıllardır araştırılıyor. Yapılan çalışmalar, her kuşun yakınındaki birkaç komşusunu takip ettiğini ve böylece tüm sürünün eş zamanlı hareket edebildiğini gösteriyor.
Bu bilgi beni etkiledi çünkü olay sadece biyolojik değildi.
Bir topluluk düşünün.
Kimse merkezden emir vermiyor.
Kimse tek başına lider değil.
Ama herkes birbirini dikkate aldığı için ortaya olağanüstü bir uyum çıkıyor.
Deniz'e bunu anlattığımda şöyle demişti:
"Bazen insanlar da böyle olabilse keşke."
O cümle uzun süre aklımda kaldı.
Kasabanın Yaşlı Balıkçısı
Bir hafta sonra aynı bölgeye tekrar gittik.
Bu kez tren garının yakınındaki küçük çay bahçesinde oturan yaşlı bir balıkçıyla tanıştık.
Kuşları göstererek sorduk:
"Bu sığırcıklar hep burada mı olur?"
Adam gülümsedi.
"Ben elli yıldır onları izliyorum."
Sonra ilginç bir hikâye anlattı.
Eskiden kasabanın çevresindeki tarlalarda çok daha fazla sığırcık bulunduğunu söyledi. Tarım yöntemleri değiştikçe bazı sürülerin farklı bölgelere göç ettiğini anlatıyordu.
Onun anlattıkları sadece kuşlarla ilgili değildi.
Kasabanın değişimini de dinliyorduk aslında.
Yeni yollar yapılmıştı.
Eski bahçeler yok olmuştu.
İnsanların yaşam biçimi değişmişti.
Sığırcıklar da bu değişime uyum sağlamaya çalışıyordu.
Bu noktada kuşların hikâyesiyle insanların hikâyesi birbirine karışmaya başlamıştı.
Bir Kış Günü Yaşanan Olay
O yılın kışında beklenmedik bir kar fırtınası yaşandı.
Kasabanın çevresindeki birçok kuş barınacak yer bulmakta zorlandı.
Deniz bunu fark eden ilk kişiydi.
Penceresinin önüne yem bırakmaya başladı.
Mahalledeki çocukları da teşvik etti.
Onun yaklaşımı, canlıların ihtiyaçlarını anlamaya ve ilişki kurmaya dayanıyordu.
Murat ise farklı bir çözüm geliştirdi.
Kasabadaki marangozlarla konuşup birkaç basit kuş yuvası tasarladı.
Kısa sürede gönüllülerle birlikte onlarca yuva hazırlandı.
İkisi de aynı amaca hizmet ediyordu.
Biri ihtiyaçları hissediyor, diğeri uygulanabilir çözümler geliştiriyordu.
Bu yüzden o dönemde çok sayıda kuşun kışı daha rahat geçirdiğine inanıyorum.
Bana göre doğa koruma çalışmalarında da en iyi sonuçlar bu iki yaklaşımın birleştiği yerde ortaya çıkıyor.
Sığırcıkların Tarihle Olan İlginç Bağı
Araştırırken öğrendiğim başka bir konu da oldukça ilginçti.
Sığırcıklar tarih boyunca insanların dikkatini çekmiş kuşlar arasında yer alıyor.
Avrupa edebiyatında, halk hikâyelerinde ve eski gözlem kayıtlarında sık sık karşımıza çıkıyorlar.
Özellikle sürü hâlindeki hareketleri nedeniyle birçok kültürde birlik ve koordinasyonun sembolü olarak görülmüşler.
Bugün şehir parklarında gördüğümüz bir sığırcığın arkasında aslında yüzyıllara yayılan bir insan-doğa ilişkisi bulunuyor.
Bu açıdan bakınca, bir kuşu gözlemlemek yalnızca biyolojiyle ilgili değil.
Aynı zamanda tarih, kültür ve toplum hakkında da bir şeyler öğrenmek anlamına geliyor.
Bir Akşamüstü Fark Ettiğim Şey
Aylar sonra aynı tren garının önünde tek başıma oturuyordum.
Gökyüzünde yine yüzlerce sığırcık vardı.
Bu kez onları sadece kuş olarak görmüyordum.
Birlikte hareket etmenin gücünü görüyordum.
Uyum sağlamanın önemini görüyordum.
Çevresel değişimlere rağmen yaşam mücadelesini görüyordum.
Ve en önemlisi, insanların doğadan öğrenebileceği çok şey olduğunu fark ediyordum.
Sığırcıklar ne en büyük kuşlar ne de en gösterişli olanlar.
Ama birlikte hareket ettiklerinde ortaya çıkardıkları görüntü, birçok canlıdan daha etkileyici olabiliyor.
Forumdaki Arkadaşlara Birkaç Soru
* Daha önce binlerce sığırcığın aynı anda uçtuğunu gördünüz mü?
* Sizce bu olağanüstü koordinasyon insan topluluklarına dair ne anlatıyor?
* Şehirleşmenin sığırcıkların yaşamını nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?
* Doğadaki hangi canlılar size toplumsal yaşam hakkında yeni bakış açıları kazandırdı?
Konu hakkında merak edenler için temel bilgiler; sığırcıklar orta boylu, parlak siyah tüyleri üzerinde yeşil ve mor yansımalar taşıyan, oldukça sosyal ve zeki kuşlardır. Taklit yetenekleri yüksektir, büyük sürüler hâlinde yaşarlar ve özellikle gün batımında gerçekleştirdikleri toplu uçuşlarla tanınırlar. Bu özellikleri nedeniyle hem kuş gözlemcilerinin hem de bilim insanlarının uzun yıllardır ilgisini çekmektedir.
Kaynaklardan yararlanırken özellikle kuş davranışları üzerine yapılan sürü hareketi araştırmalarını, Avrupa Kuş Gözlem Ağı kayıtlarını ve çeşitli ornitoloji çalışmalarını incelemiştim. Ancak bu yazıda anlattığım tren garı, Deniz, Murat ve kasaba deneyimleri kişisel gözlemlerimden ve gerçek yaşamdan ilham alan bir hikâye kurgusu olarak paylaşılmıştır.