Sebzeyi don vurdu: Bölüm temsilcileri meblağların Mart’ta düşmesini bekliyor

Ethereum

New member
Türkiye’de sert geçen kış mevsimi zerzevat üretimini olumsuz etkiledi. Mevsim normallerinin altında seyreden ocak ayında biroldukça bölgede don olayı yaşanırken, şubatın gelişiyle birlikte görülen hortum ve seller zerzevat meblağlarında süratli bir tırmanışa niye oldu.

Türkiye’de örtü altı tarımın yüzde 80’inden çoksının yapıldığı Akdeniz Bölgesi’nde gece ile gündüz farkı 10 derecenin üzerine çıktı. Bu durum seraların ısıtma maliyetlerini de katladı.

Domates, salatalık, patlıcan, biber üzere sera mamüllerinde yüzde 50 ila 90 içinde hasılat kaybı yaşandı. Bu mamüllerin meblağları da iki katına çıktı. Tarlada üretilen pırasa, karnabahar, ıspanak üzere kış sebzelerinin ise don, sel üzere etkenler niçiniyle sökümü yapılamadı. Hal bu biçimde olunca bu mamüllerinde meblağlarında da yüzde 30 ila 50 içinde artış yaşandı.

Sabah gazetesinden Betül Alakent’in haberine göre Mart’ta havaların ısınmasıyla bir arada üretimin de artacağına dikkat çeken dal temsilcileri, meblağların ise yarı yarıya düşeceğini söylemiş oldu.

“HASILAT 10’DA 1’E DÜŞTÜ”

Antalya Ziraat Odası Lideri Nazif Alp, Antalya’nın sert bir kış ayı geçirdiğini belirterek, “Gece ile gündüz içinde 10 dereceyi aşan sıcaklık farkları var. Birtakım bölgelerimizde ise hortum ve seller yaşandı. Bu üzere etkenler sera üretimini epeyce olumsuz etkiliyor” dedi.

Patlıcan, salatalık, biber üzere eserlerde randıman için yüksek sıcaklığın gerektiğini anlatan Alp, “Soğuklar niçiniyle bu eserler uykuya geçti, randıman düştü. 500 kilogram eser elde edilen seralarda artık 50 kilogram eser alınıyor. Hasılat 10’da teğe düştü” diye konuştu.

Antalya’da üreticiden domatesin çeşidine nazaran 6 ila 11 TL içinde çıktığını anlatan Alp, “Biber 17-22 TL içinde. Patlıcan ve salatalık 20 lira. Kabak ise 16 lira” halinde konuştu.

“MART’TA FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞER”

Martta havaların ısınmasıyla bir arada randımanın de artacağını anlatan Alp, şöyleki dedi:

“Özellikle 20 Mart’tan itibaren eser hasılatı artar. bu vakitte 10-12 günde yetişen eserler mart sonunda 3-4 güne büyür. Sera başına üretim de 700 kilograma kadar çıkar. Hal bu biçimde olunca fiyatlar en az yarı yarıya iner, hatta mahsule nazaran daha fazla fiyat düşüşü bile görülebilir.”

ZARARIN YARISI TARSİM’DEN

Antalya’daki biroldukca seranın devlet teşvikiyle sigorta yaptırdığını anlatan Alp, “Şu anda seralardaki ziyan çabucak hemen ölçümlenemedi. Fakat devletimiz burada TARSİM aracılığıyla çiftçimize dayanak oluyor. Zararın yarısını TARSİM ödüyor. Birebir biçimde girdi maliyetlerinde de bir dayanak bekliyoruz. Girdi maliyetlerinin yüzde 50’sine katkı sunulursa üretimdeki meselelerin büyük bir kısmı çözülür” dedi.

NARENCİYE KISIMDA KALDI

Mersin Ziraat Odası Lideri Musa Yılmaz, vilayette don olayları ve yağışlar niçiniyle en büyük zararın Akdeniz ilçesinde görüldüğünü söylemiş oldu.

Yılmaz, “Açık alanda üretilen ıspanak, pırasa, marul üzere sebzelerde kayıp yüzde 90’ı buldu. Domates, patlıcan, biber üzere mamüllerin yetiştiği seralarda ise yüzde 50-60 oranında bir zayiat var” dedi.

Mersin’de üreticide patlıcanın 15 TL’den çıktığını anlatan Yılmaz, “Domates 3 ila 10 TL, salatalık 5 ila 20 TL, biber 4.5 ila 15 TL içinde değişiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bilhassa marttan daha sonra eser artışıyla fiyatlar düşer” diye konuştu.

Vilayette portakal, mandalina üzere narenciye mamüllerinin de kısımda kaldığını ve don aldığını anlatan Yılmaz, “Bu yıl bu mamüllerin fiyatı çiftçiyi kurtarmadı. O niçinle koluna kalanlar oldu. Onlar da artık don yedi. Bu eserlerde önümüzdeki günlerde fiyat artışı başlar” formunda konuştu.

Türkiye Halciler Federasyonu Lideri Yüksel Tavşan, “Ege ve Akdeniz’de hem don birebir vakitte sel görülen bölgeler var. Bu durum sera mamüllerini olumsuz etkiledi. Fiyatlar yüzde 100 arttı” dedi.

Hali hazırda hallerde bilhassa sera eseri olan domates, biber, patlıcan üzere mamüllerin meblağlarının çok yüksek olduğunu anlatan Tavşan, “Don, çamur üzere niçinlerle sökümü yapılamayan pırasa, ıspanak üzere kış sebzelerinin de fiyatı yüksek gidiyor. Havaların ısınmasıyla bir arada düşüş görülür” diye konuştu. Tavşan, şu anda hallerde yalnızca narenciye mamüllerinin meblağlarının düşük olduğunu ekledi.