Profiterol | Black and White | Kendi Yorumum Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
Not EkleTarifi Yazdır
Sos soğudukça biraz kıvamı yoğunlaşacaktır bu biçimde biraz krema ile açabilirsiniz daha akışkan olması için.
Profiterol | Black and White | Kendi Yorumum Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
Hamuru için:
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 65-70 gram tereyağ
- 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
- 3-4 adet yumurta ( benim yumurtam orta boydu 3 adet yetti )
- 300 ml süt
- 1/2 (yarım) çay bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 çimdik tuz
- 1 dolu yemek kaşığı un
- 1 paket toz vanilin
- 50 gram bitter çikolata
- 1/2 (yarım) çay bardağı krema
- 500 ml süt
- 1/2 (yarım) su bardağı tozşeker
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı vanilya yahut 1 paket toz vanilin
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 50 gram beyaz çikolata
- 1 dolu çay bardağı krema
- Beyaz çikolata rendesi, fıstık yahut hindistan cevizi hayli yakılıyor ( tercih sizin )
Not EkleTarifi Yazdır
- Önce hamuru ile başladım. Ancak dilerseniz evvel iç dolgusu ile de başlayabilirsiniz.
- İç dolgusu için bir tencerede un, kakao, tuz ve tozşeker bir ölçü süt ile açalım.
- Geri kalan sütü de ek edip bir hoş çırpalım topak kalmadığından emin olduktan daha sonra ocağın altını yakalım ve kaynayana kadar çırpmayı hiç bırakmayalım.
- 1-2 dk kaynayınca ocağı söndürebiliriz.
- İçerisine çikolatayı ekleyip eriyene kadar çırpalım.
- Ardından krema eği yapalım ve yeterlice yedirdikten daha sonra iç dolguyu bir sıkma poşetine boşaltalım ( ben uzun ince uç taktım rahat dolgu yapmak için ancak takmasanız da olur ).
- Hamuru için küçük tencereye su, tuz ve tereyağını ek edip kaynamaya bırakalım.
- Tereyağ eriyince unu ekleyelim ve tahta kaşık ile kavurmaya başlayalım ( size tavsiyem unu evvelinde elekten geçirmeniz olacak zira kimi vakit küçük un topakları kalabiliyor hamurun ortasında ).
- Tencerenin tabanı büsbütün tutunca ocağı söndürebiliriz.
- Bir çırpma kasesine hamuru koyalım ve ılıkla soğuk ortasına gelene dek çırpmaya başlayalım ( tahta kaşık ile de karıştırabilirsiniz fakat zorlanabiliriniz ).
- Hamur gereğince ılınınca yumurtaları teker teker ilave edelim.
- Her yumurta hamura güzelce işlemiş olması lazım öteki yumurtayı eklemedilk evvelden.
- Hamur şayet fazlaca sert ise bir yumurta daha ekleyin ( cıvık katiyen olmamalı ).Videoda kıvamını az epey bakılırsabilirsiniz.
- Fırını ısıtmaya başlayalım.200 derece alt/üst ayar.
- Sıkma poşetine hamuru ekleyelim ve pişirme kağıt serdiğimiz tepsiye ceviz büyüklüğünde toplar sıkalım.
- Üzerlerine fırça sayesinde su sürelim ve ısınmış olan fırına verelim. 20 dakikada pişecektir.
- O ortada üstündeki white sosu hazırlayalım.
- Tencereye nişasta, yumurta sarısı ve bir ölçü süt ek edip topak kalmayana kadar çırpalım.
- Geride kalan sütü de ekleyip güzelce çırpalım ve ocağı yakalım.
- Çikolatalı dolgu üzere çırpmayı hiç bırakmayalım.
- Kıvamı ağırlaşıp kaynayınca altını kapatabiliriz.
- Beyaz çikolatayı ekleyip eriyene kadar çırpalım.
- Kremayı da ek edelim ve güzelce yedirelim.
- Sosun üzerini örtelim yoksa kabuk bağlar.
- Pişen profiterolleri fırından çıkaralım ve sıkma poşetine koyduğumuz iç dolguyu içerisine sıkmaya başlayalım.
- Servis edeceğimiz borcama yahut tepsiye dizelim topları.
- Üzerlerine beyaz ( white ) sosu yavaşça dökelim her yerine gelmesini sağlayalım.
- Ben küçük dokunuş olsun diye biraz da beyaz çikolata rendeledim üzerlerine.
Sos soğudukça biraz kıvamı yoğunlaşacaktır bu biçimde biraz krema ile açabilirsiniz daha akışkan olması için.
Profiterol | Black and White | Kendi Yorumum Tanımı Fotoğraflı Yapılışı