Papa Francesco: "Demokrasi 'birlikte' çözmektir, müdahalecilik değildir"

Ethereum

New member
Papa: Tehlikeli bir hastalıktan muzdaripiz, demokratik şüphecilik “Demokrasi, bildiğimiz gibi, halkın temsilcileri aracılığıyla uyguladığı gücü belirtmek için antik Yunan'da doğmuş bir terimdir. Bir yandan son on yıllarda küresel olarak yayılmış olsa da, diğer yandan tehlikeli bir hastalığın, 'demokratik şüpheciliğin' sonuçlarına katlanıyor gibi görünen bir yönetim biçimi. Demokrasilerin günümüzün karmaşıklığıyla başa çıkmadaki zorluğu – iş eksikliğiyle veya teknokratik paradigmanın aşırı gücüyle bağlantılı sorunları düşünün – bazen popülizmin cazibesine yol açıyor gibi görünüyor”. Papa Francis, 10 Temmuz Pazar gününden itibaren bayilerde satışa sunulacak olan “Demokrasinin kalbinde” adlı kitabının girişinde şunları yazıyor: Küçük Trieste'nin.



Yayımlanmamış metin Nem grubunun gazeteleri tarafından merakla bekleniyor. Bergoglio, İtalya'daki Katoliklerin sosyal haftasını tamamlamak için 7 Temmuz Pazar günü Trieste'de olacak. Bu hafta, Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından 3 Temmuz'da başlatıldı. “Demokrasinin büyük ve tartışılmaz bir değeri vardır: 'birlikte' olmak. 'Birlikte' katılımla eş anlamlıdır”, diyor Bergoglio, Don Lorenzo Milani ve öğrencilerinin “usta işi” Öğretmene Mektup'ta altını çizdikleri şu sözleri alıntılayarak: 'Başkalarının sorunlarının benimkilerle aynı olduğunu öğrendim. Birlikte bundan kurtulmak siyasettir, tek başına bundan kurtulmak açgözlülüktür'.



Sonra Papa, Sosyal Haftalar'ın kurucusu Giuseppe Toniolo'nun “homo economicus'un veya onun tanımladığı gibi 'materyalist faydacılık'a dayanan o antropolojik vizyonun sınırlarını çok iyi anladığını” hatırlatır. “Şunu söylemek istiyorum, bugün demokrasinin 'kalbi'nin ne anlama geldiğini düşünürken: birlikte olmak daha iyidir çünkü yalnız olmak daha kötüdür. Birlikte olmak güzeldir çünkü yalnız olmak üzücüdür. Birlikte olmak, bir artı birin iki değil, üç ettiği anlamına gelir çünkü katılım ve işbirliği, ekonomistlerin katma değer dediği şeyi veya örneğin kamusal alanda birleşmek için paylaşılan ve takip edilen konulardan gelen o olumlu ve neredeyse somut dayanışma duygusunu yaratır” diye tekrar vurgular Papa Francis.



“Evet, karşılaştığımız sorunlar herkese aittir ve herkesi ilgilendirir,” diye anımsıyor Papa. “Demokratik yol, bunları birlikte tartışmak ve bu sorunların ancak birlikte çözüm bulabileceğini bilmektir. Çünkü insan gibi bir toplulukta, kendimizi tek başımıza kurtaramayız. Mors tua vita mea aksiyomu da geçerli değildir. Tam tersine. Mikrobiyoloji bile insanın yapısal olarak ötekilik boyutuna ve önümüzde duran bir 'sen' ile karşılaşmaya açık olduğunu öne sürüyor.”


Papa: demokrasi birlikte seçim yapmak demektir ve bir artı bir üç eder Demokrasinin “kalbi” ne anlama gelir? “Birlikte olmak daha iyidir çünkü yalnız olmak daha kötüdür. Birlikte olmak güzeldir çünkü yalnız olmak üzücüdür. Birlikte olmak bir artı birin iki değil üçe eşit olduğu anlamına gelir çünkü katılım ve işbirliği ekonomistlerin katma değer dediği şeyi yaratır, örneğin kamusal alanda, bir yakınsama bulmak için paylaşım ve takipten gelen olumlu ve neredeyse somut dayanışma duygusu”. “Demokrasinin kalbinde” adlı cildin girişinde tekrar okuduğumuz şey budur. “Sonuç olarak, tam da 'katılmak' kelimesinde – Papa Francis açıklıyor – demokrasinin ne olduğunun, demokratik bir sistemin kalbine gitmenin ne anlama geldiğinin gerçek anlamını buluyoruz. Devletçi veya dirigiste bir rejimde kimse katılmaz, herkes pasif bir şekilde izler. Öte yandan demokrasi katılım gerektirir, bizden üzerimize düşeni yapmamızı, yüzleşmeyi göze almamızı, ideallerimizi, nedenlerimizi sorgulamamızı ister. Risk almak. Ancak risk, özgürlüğün filizlendiği verimli topraktır. Öte yandan, etrafımızda olup bitenlere karşı pencerede duran 'balconear' sadece etik olarak kabul edilebilir değil, aynı zamanda bencilce ne akıllıca ne de uygun”.



Papa: Demokratik şüphecilik tehlikeli bir hastalıktır Papa, “tehlikeli bir hastalık” olan “demokratik şüphecilik” konusunda uyarıyor. Bugün demokrasi “tehlikeli bir hastalığın, 'demokratik şüpheciliğin' sonuçlarına katlanıyor gibi görünüyor. Demokrasilerin günümüzün karmaşıklığıyla başa çıkmadaki zorluğu – iş eksikliğiyle veya teknokratik paradigmanın aşırı gücüyle ilgili sorunları düşünün – bazen popülizmin cazibesine yol açıyor gibi görünüyor”.



Trieste ziyareti “Farklı kültürlerin, dinlerin ve etnik grupların bir arada yaşaması nedeniyle güçlü bir Orta Avrupa havası taşıyan Trieste şehrindeki varlığım, İtalyan Piskoposluk Konferansı'nın bu şehirde düzenlediği, bu yıl 'Demokrasinin kalbinde. Tarih ve gelecek arasında katılım' temasına adanmış İtalya'daki Katoliklerin Sosyal Haftaları etkinliğiyle birlikte gerçekleşiyor”, Papa tarafından yayınlanan metinde hatırlatılıyor Küçük ve Vatikan medyası tarafından. Papa daha sonra “demokratik olarak etkileşime girmeye çağrıldığımız” toplumsal sorunları sıralıyor: göçmenler, “demografik kış”, “müzakere sanatını ön planda tutan ve yeniden silahlanma seçimini değil, barış için otantik politikaların seçimi”, Papa şöyle diyor: “Akdeniz'e bakan bir şehir olan, kültürlerin, dinlerin ve farklı halkların bir potası olan, savaşla kararmış bu zamanlarda özlemini çektiğimiz insan kardeşliğinin bir metaforu olan Trieste'den, gerçek ortak iyiliği hedefleyen tam katılımcı demokratik bir hayata daha ikna edici bir bağlılık ortaya çıkabilir”.