Panik Atak ve Panik Bozukluk

Muqe

Global Mod
Global Mod
yenidenlanmasından endişelenecek kadar tesirli bir endişe insanlara nasıl kendini hissettirir? Şiddetli bir göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, titreme ya da terleme… Tahminen de birden fazla birden! Panik atak herkesin hayatında en az bir sefer yaşaması beklenen bir ağır kasvet ya da endişe atağına denir.

Panik atağı öbür şiddetli endişelerden ayıran en temel fark somut ve varoluşa tehdit niteliğinde bir tehlikenin bulunmamasıdır. Lakin panik atağa eşlik eden “kontrolü kaybetme” hissi ve yüksek şiddetteki beden tepkileri kişinin geçirdiği panik atağı mevt hissi ile benzeştirmesine yol açar. Bu belirtiler birfazlaca farklı biçimde görülebilir. Göğüs ve kalp ağrısının yanı sıra nefes almada zorluk, ellerde ve bedende uyuşma, kramp, kusma vb.

Panik Atak teşhisinin konabilmesi için en az 4 fizikî belirtinin görülmesi gerekir. Dörtten az belirtinin görüldüğü durumlar “Kısmi Panik Atak” olarak tanımlanır.

Panik Atak vakit çizelgesinde üç farklı halde dağılır. Birinci dakikada kişi ağır baskı hisseder ve nöbet başlar. İkinci evrede ortalama 10 dakika boyunca vücut reaksiyonlarının şiddeti en üst düzeylere ulaşır. Üçüncü evrede yaklaşık 30 dakika içerisinde beden semptomları giderek azalır. Ataklar nadiren bir saate yakın sürebilir. Acil servise müracaatların çoğunluğunun üçüncü evrede görülmesi olası olduğundan kişi rahatlama evresine girer ve tıbbi müdahale yapılmaz. Müdahale gereken durumlarda ise sakinleştirici iğne yapılır.

her insanın hayatında bir defa panik atak yaşaması beklenen bir durum olsa da bir kere panik atak yaşamak ikinci atağın da geleceği ya da atakların süreklileşeceği garantisini vermez. Başka yandan panik atağın panik bozukluğa evrilmesinin niyet boyutunda gerçekleştiği söylenebilir. Birinci panik atağın yarattığı gerginlik ikinci atağın da geleceği kaygısı ile birleştiğinde ıstırap yaratabilir. Zira yüksek kalp atışı üzere kriz anları ile birebir hissiyatı veren misal semptomlar çıldırma, felç geçirme üzere durumların gerçekleşeceğine kişiyi inandırabilir. Fakat açıklandıği üzere panik bozuklukta kişinin ömrünü tehlikeye atan bir durum yoktur. Kemikleşen tasa ve yanlış fikirler ilerleyen vakitte kişinin geçmişte panik atak geçirdiği hisleri hatırlatan yer ve olaylara karşı tedbir almasına iter. Tedbir alma eforu kişiyi sakinleştirme fikri ile yola çıksa da bedenin gereksinimi olmayan (alkol, çeşitli ilaçlar vb.) hususları yanında taşımasına sebep olabilir. bu biçimdece davranış geliştirilmiş ve panik bozukluk oluşmuş olur.

Bu duruma bir örnek daima olarak acile ya da doktora gitmektir. Test ve muayenelerde danışan tarafınca ön görülen negatif sonuçlar alınmadığında danışanlar hala makûs hissettiklerini öne sürüp diğer tabiplere başvurmaya meyilli olabilir. kimi vakit de yanlış teşhis konularak hasta, antibiyotikten nefes açıcıya, çarpıntı ilacından, tansiyon ve kalp ilacına ve vitamine kadar değişik ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır, lakin bir türlü sonuç alınamaz. Bu durum uzun vadede zamansal ve maddi kayıplar yaratabilir.

Panik bozukluk tanısı konulabilmesi için en az 1 aydan uzun müddette kişinin üstteki belirtilerden daima olarak şikayetçi olması gerekir. Panik bozukluğun tedavisinde panik atak ile ilgili yanlış bilgi ve fikirler paylaşılıp düzeltilir ve atak belirtileri ile başa çıkma biçimlerine odaklanılır. Günümüzde Bilişsel Davranışçı Terapi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Dahası, kişinin gereksinimi varsa psikiyatrist nezaretinde olmak kaydıyla ilaç tedavisi de psikoterapi ile ortak gdolayılmektedir. Danışanlar ilerleyen vakit içinderda kendilerini kaygılandıran durumlarla kendilerini kademeli biçimde maruz bırakarak endişelerini yenmiş olurlar.