Olumsuz hisleri yönetmek mümkün mü?

Muqe

Global Mod
Global Mod
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beyin kimyasına ziyan veren hislerle ilgili değerlendirmede bulundu.

90’lı yılların sonuna yanlışsız ruhsal bilimlerde bir ihtilal yaşandığını belirten Tarhan, bu ihtilalle birlikte bilimsel kategori olarak hislerin da ele alınmaya başladığını söyleyerek şu sözleri kullandı: “Daha evvel his konusu şairlerin, sanatkarların, manevi kıymetlere ehemmiyet veren bireylerin konusu, his bilimsel kategori değil diye biliniyordu. Zira delil yoktu. 90’lı senelerda delil çıktı ortaya. Ve bu çıkan ispatları da yazılı kitap haline getirip Amerika’da yayınlayan Antonio Damasio isimli Portekiz kökenli bir hudut bilimci oldu. Nörobilimci Antonio Damasio, bu hususla ilgili olarak ‘Descartes’ in Yanılgısı’ isimli bir kitap yazdı. Şu anda bu somut alanın içerisine hisler da girdi.”

İnsanın bilhassa yönetmesi gereken beş olumsuz his olduğunu, bunun mahşerin beş atlısı ya da karanlık beşli olarak da isimlendirilebildiğini söz eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu hisler kin, nefret, öfke, kıskançlık ve düşmanlık. Bunların hepsi insani hisler. İstemediğimiz bir olay ya da durumla karşılaştığımızda, engellendiğimiz vakit ya da haksızlığa uğradığımız vakit bu hisleri hissedebiliriz. kimi vakit kıskançlık, kimi vakit nefret, kimi vakit öfke ya da kin ve kimi vakit düşmanlık hissederiz. Bu hisler yabanî bir attır. Bu yabanî atı yönetmek gerekiyor. Yabanî atı yönetirsek o hisler bizi amacımıza gdolayır. Yönetemezsek at sizi istediği tarafa gdolayır, kusur yaptırır. O niçinle bu hisleri yönetmek gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.