Munchausen Sendromu

Muqe

Global Mod
Global Mod
“kimi vakit sizin de hasta olmayı hayli istediğiniz olur mu? Ya da var olan hastalığınıza ilişkin belirtilerin daha da ağırlaşmasını istediğiniz vakit içinder? Hasta olmadığınız biçimde hastaymış üzere davrandığınız oldu mu? İşte bu bireylerin yaşadığı rahatsızlık Munchausen Sendromu olarak tanımlanıyor. Siz de bu sorulara evet karşılığını veriyorsanız, gelin Munchausen Sendromunu bir arada inceleyelim.”

Herhangi bir hastalığı olmadığı biçimde, kendisini hasta üzere göstererek doktora başvuran ve hastalığı konusunda ısrarcı davranan bireylerde görülen Munchausen Sendromu, ayırt edilmesi çok güç olan ve dikkatli bir inceleme gerektiren ruhsal bir rahatsızlıktır. Kişi, belirlediği hastalığı taklit ederek hastaymış üzere biroldukça hastaneye başvurur ve hatta birtakım durumlarda hasta olduğu konusunda nazaranvli şahısları inandırmak için kendisine ziyan veren davranışlarda bulunabilir. Bu davranışlar klinik tabloda hastanın kendisini yaralaması, vücut ısısının yüksek çıkması için termometre ile oynaması, süreç içerisinde var olan bir hastalığı mevcut ise hastalığının semptomlarını arttıracak sistemler uygulaması, analiz sonuçları üzerinde oynaması halinde kendini gösterebilir. Bu bireylerin hikayesi sıklıkla palavralarla doludur, karşısındaki kişi ne kadar güzel bir gözlemci olursa olsun onu aldatabilecek kadar muvaffakiyetle işlenmiş hastalığa dair bir kurguları vardır. Hastalığa dair kurguları işlemediğinde hasta sonuç alamadan hastaniçin ayrılabilir yahut emsal bir hikayeyle farklı hastanelere yeniden tekrar başvurabilir, yeri geldiğinde farklı isimler dahi kullanabilir. Vitamin eksikliğine bağlı kanama bozukluğu, düzmece ateş, deri faydalanmaları, enfeksiyonlar, yinelayan karın ağrıları, kusma, eklem ağrısı hastaneye en çok başvurma sebepleridir.

Munchausen Sendromu olan şahıslarda sıklıkla ağır duygulanım bozuklukları, histrionik kişilik özellikleri, bir yahut birden çok husus bağımlılığı görülebilmektedir. Bireyde antisosyal kişilik bozukluğu bulunması, borderline (sınırda) kişilik bozukluğu bulunması, çocukluk yahut ergenlik devri yaşantısında uzun periyodik sıhhat sorunu, bakım verenin ihmalkâr tavrı yahut terk etme durumu, ekonomik durum, aile içerisinde yaşanan sorunlar üzere biroldukça niye Munchausen Sendromunu destekleyebilir ve bireyde Munchausen Senromunun olmasına niye olabilir. Bunlara ek olarak kişinin düşük benlik kıymeti olması, kişilerarası irtibat kurmada sorunlar yaşaması, ağır bir suçluluk duygusu barındırması ve suçluluk hissini bastırabilmek ismine kendisini cezalandırma dürtüsüne sahip olması, kişinin hastalıkları taklit etme alışkanlığını kazanarak cerrahi operasyon gerektirecek klinik tablolarda yer almasına sebep olarak görülebilir. ötürüsıyla Munchausen Sendromuna sahip olan şahıslarda görülen taklit etme ve palavra söyleme davranışları, şuurlu olarak ortaya çıkmamaktadır, temelinde şuur dışı süreçler yer almaktadır.

Munchausen Sendromunun tedavi süreci, sendromun tespit edilmesinin zorluğu sebebiyle pek zordur. Fakat sendrom tespit edilip, kişi ile iş birliği sağlanması durumunda psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi uygun görülen tedavi formlarıdır.