MOBA, MMORPG, FPS ve Daha Fazlası: İşte En Çok Oynanan 8 Oyun Çeşidi

Bakec

New member
Oyuncuların oyun dünyasında takılı kalacakları tek bir oyun tipi yok. Birfazlaca farklı çeşitten eser, oyuncuları eğlendiriyor ve onlara keyifli bir vakit sunuyor. Bölüm büyüdükçe oyun geliştiricileri farklı çeşitleri harmanlayarak ortaya yeni yeni çeşitler çıkarsa da kimi temel oyun çeşitleri popülerliğiyle dikkat çekiyor. Bu yazımızda en tanınan oyun tiplerine ve bunların kimi örneklerine yer verdik.


1. FPS (First-Person Shooter)


Birinci şahıs görüş açısından oynanan bu silah oyunları, ekseriyetle silah ve strateji üzerine işliyor. Bu oyunlarda kas hafızası ve el-göz uyumu pek değerli. CS:GO, VALORANT, Call of Duty, Battlefield üzere oyunlarla öne çıkan FPS çeşidi, elbet ki oyuncuların gözdesi içinde.


2. MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)


Çok oyunculu çevrim içi savaş arenası manasına gelen MOBA cinsine farklı yorumlarla yaklaşan biroldukca farklı oyun bulunuyor. MOBA denince akla birinci gelen oyunlar Dota ve League of Legends olsa da bu janraya farklı bir soluk getiren Battlerite, Smite üzere eserler de mevcut.


3. MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game)


Devasa bir oyuncu kitlesinin tıpkı anda oynadığı, rol yapma üzerine olan oyunları MMORPG cinsine yerleştiriyoruz. Son vakit içinderda dikkat çeken Rise Online World, ömrümüzü verdiğimiz Knight Online üzere oyunlar, pek fazla vakit ve emek istemeleriyle bilinen MMORPG’lerin örneklerinden.


4. RTS (Real-Time Strategy)


Gerçek vakitli strateji oyunları da oyuncuların epey sevdiği, tıpkı MMORPG’ler üzere başlayınca bırakamadığı bir oyun tipi. İsmi üzerinde gerçek vakitli olarak strateji yürütmemizi gerektiren bu oyunların en tanınan örnekleri içinde Europa Universalis, Age of Empires, Warcraft üzere oyunlar bulunmakta.


5. Spor / Simülasyon Oyunları


Bir noktada emelleri gerçek bir spor kolunu gerçeğe çok yakın bir biçimde sunmak olan spor, yarış ve simülasyon oyunlarını tek bir çatı altında toplayabilmek mümkün. Kimi spor oyunları gerçekçiliğe kıymet vermeyip daha fazlaca ‘arcade’ olsa da bu tipi genel manada bu türlü tanımlayabiliriz. Örnekler içinde ise FIFA, NBA 2K, F1 serileri var.


6. Hayatta Kalma


Oyuncunun hayatta kalmak için farklı farklı mekaniklerden yararlandığı hayatta kalma oyunları da çok tanınan. Bu oyunlarda bulunan eşya üretme mekaniği dikkat çekmekte. Minecraft, The Forest üzere oyunlar bu tıbbın bir örneği.


7. Bulmaca


Beynimizi farklı formlarda çalıştırmamızı isteyen bulmaca oyunları, ismi üzerinde bir bulmaca mekaniğiyle işliyor. Portal 2’de bu mekanik portal açmak örneğin, The Turing Test’te ise güç silahını kullanmak. Bulmaca oyunlarına bir başka örnek olarak The Talos Principle’ı da gösterebiliriz.


8. Aksiyon – Macera


Oyuncuyu faal olarak içerisinde bulunduğu bir maceraya sürükleyen aksiyon – macera oyunları, oyun ortasındaki durumlara göre farklı noktalarda konumlanabiliyor. Örneğin bol ölçüde aksiyona girdiğimiz God of War’u biraz daha aksiyon oyunu olarak görürken öyküyü bize daha sade bir biçimde yaşatan Stray’e macera kolunda bakmak daha hakikat olacaktır. bir daha de bu tipten oyunlara ekseriyetle aksiyon – macera şemsiyesinden bakıyoruz.


Sizce?


Temel olarak bahsedebileceğimiz oyun çeşitleri bunlardı, lakin söylemiş olduğimiz üzere, artık bir oyunu yalnızca bir keseye koymak mümkün değil. Aksiyon-macera oyunu olan God of War’da bulmaca mekanikleri nazaranbileceğimiz üzere hayatta kalma oyunu olarak sınıflandırdığımız Minecraft’ı sandbox çeşidine de koyabiliriz. özetlemek gerekirsesı saymakla bitmeyecek bu çeşitler yalnızca genel bir sınıflandırma.

Peki sizin en sevdiğiniz oyunlar genelde hangi cinsten oluyor? Favori oyun çeşitleriniz hangileri?