Lohusa Psikolojisi ve Lohusaya Takviye

Muqe

Global Mod
Global Mod
Lohusalık psikolojisine geçmedilk evvel söz manasına bir bakalım. Lohusa sözü, lisanımızda çok kullanılan sözlerden birisidir. Lohusa, Rumca lisanından Türkçe’mize geçmiştir. TDK’ye bakılırsa lohusa sözü manası şöyledir: yeni doğum yapmış bayan demektir. Lohusalık literatürde “annelik hüznü” olarak da geçmektedir.

Lohusalık, ayrılıkla kavuşmanın iç içe yaşandığı, vücudun inanılmaz derece hem fizikî olarak birebir vakitte ruhsal olarak ateşlendiği, hanımın yesyeni bir hayatın kucağına atladığı, yorulduğu, bilinçdışı süreçlerin ortaya çıktı cayır cayır bir devirdir. kimi vakit bir yas sürecini de ortasında barındırır. Yeni bir hayata geçiş, eskiyi geride bırakmak demektir. kimi vakit lohusalık bir mana kaybıdır. Tüm bu süreçlerde vücut kendini onarmaya çalışır, hormonlar dans eder.

Kolay değildir içerde bir bebek büyütmek ve evvel ondan ayrılmak, daha sonra onunla yeniden kavuşmak.. Doğum aslında bir ayrılık tecrübesidir. İçerde büyüttüğünü dışarı çıkarmak için evvel onu içerden ayırmak gerekir. Kavuşmak için ayrılıkların gerektiği üzere..

Ayrılığın olduğu her yerde kesinlikle hüzün vardır. Doğum bir kavuşma dahi olsa, annenin gebelikten ayrıldığı, ortasında taşıdığı bebekten ayrıldığı, eski hayatından ayrıldığı, rutinlerinden ayrıldığı bir müddetçtir. Her hanımın bu ayrılık serüvenine karşı yansısı farklı olacaktır. Bu sebeple taze annenin hüznünü kucaklamak ve onun hislerini anlamak için alan açmak epeyce değerlidir.

Özellikle bizim kültürümüzde lohusa bayan tep başına bırakılmaz, etrafında, konutunda ona takviye olmak için bir hayli kişi yer alır. Buralarda yeni hayatına adapte olmaya çalışan anne için “mahremiyet” hayli hayatidir. Her alanda onun mahremiyetini düşünmemiz gerekir. Onun onayını almadan, isteğini sormadan bizler için güzellik dolu olsa bile bir fazlaca şeyden uzak durmak değerlidir.

Lohusaya dayanak için yapılan ve atılan birçok adım aslında yeni anne için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple bir epey şey hakkında uzun uzun düşünmek gerekir.

Lohusa bir bayana sağlayabileceğimiz en kıymetli dayanak onun işlerini kolaylaştırmaktır, bebeğe bakmak değildir. Günlük işleri yapmak, yemek hazırlamak, tahminen meskeni toplamak üzere..

Bebek ve bebek bakımı hakkındaki fikirlerimizi de kendimize saklamalıyız. Bebek hakkında yeterli ve makus yaptığımız her yorum taze anne için yaralayıcı olabilir..

Sevgili Ebeveyn

Yeter miyiz? Diye düşündüğün her an, bir çocuk için kıymetli olan şeyin “koşulsuz sevgi” olduğunu bil.

Nasıl davranmalıyım? Diye düşündüğün her an bir vakit içinder çocuk olduğunu hatırla.

Nasıl anlayacağım? Diye düşündüğün her dakika vücudundaki bilgiye inanç.

İhtiyaç duyduğun bilgi sende var. Bugün bir çocuk sahibi olmak için çıktığın yoldan oldukçatan geçtiğini, hatta o yolu bir çocuk olarak geçtiğini hatırla.

Kendi yaralarını, kendi geçmişini hatırla. Asıl bilgi orada. Nasıl sevilmek istediğini, neye muhtaçlığın olduğunu hatırla. Evvel sen kendi geçmişindeki çocuğu gör, bil ve hatırla ki bugün vücudunda büyüttüğün şifalansın.

Koşulsuz sevmeye hazırlan. Bir canlıyı bugün ve tüm gelecekte şefkatle, sımsıcak ve kabul ederek sevmeye hazırlan. Kim olacağını merak ederek, neyi sevip sevmeyeceğini merak ederek, onu istekle düşün. Tasarlama… Onu kendin için tasarlama. Yalnızca arzula. Bu dilek ve merak vücudundan bebeğine geçecek. Kalbini ona olan sevginle doldur. Bu sevgiyi bilerek gelecek sana. Lütfen vücuduna yatırım yap. Senin vücuduna yaptığın sağlıklı her yatırım bebeğin için şifa olacak. Ve ona sor. Ne istediğini, nasıl bir doğum istediğini kesinlikle ona sor. Bu onun doğumu, bu onun doğum günü olacak..