Hepsiburada, ‘Geleceğin Türkiye’si ve ‘Türkiye’nin Geleceği ’için iki değerli projeye imza attı

Ethereum

New member
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Doğan Online ve Hepsiburada Kümesi İdare Heyeti Lideri Hanzade Doğan iştirakiyle, 15 Nisan Cuma günü Bilişim Vadisi’nde düzenlenen merasimde atılan imzalardan birincisiyle, Türkiye’de yerli ve ulusal yapay zekâ yaratma ve kaliteli istihdam sağlama gayeleri açısından son derece değerli bir adım atıldı.

E-ticaret bölümünün karşılaştığı sorunların tahlilinde kullanılacak yapay zekâ formlarının geliştirilmesi için ulusal ve milletlerarası seviyede çalışmalar yapacak, Yapay Zeka Enstitüsü’nün “E-Ticaret Yetkinlik Merkezi” Hepsiburada’nın dayanağıyla kuruldu. Tübitak- BİLGEM bünyesindeki Enstitü’de Hepsiburada’nın bilgileri KVKK doğrultusunda anonimleştirilerek, araştırmacı ve bilim insanlarının yapay zeka çalışmalarına kaynak olacak.

Bu merkezle; Türkiye’nin Yapay Zeka Stratejileri doğrultusunda, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel bölüm, üniversiteler, ARGE merkezleri ve girişimcilik ekosistemiyle birlikte çalışarak, faaliyetlerde bulunulacak. Ayrıyeten e-ticaret dalının karşılaştığı gerçek saha sorunlarının tahlilinde kullanılacak yapay zeka biçimleri araştırılacak ve geliştirilecek.

Türk Patent ve Marka Kurumu ile Hepsiburada “Coğrafik İşaretli” Eserlerin E-Ticaret Bölümü Kanalıyla Geliştirilmesi için iş birliği yapıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu ve Hepsiburada, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde “Coğrafi İşaretli” mamüllerin e-ticaret dalı kanalıyla geliştirilmesi için iş birliği yapıyor.

İş birliğinin emeli; klâsik, yöresel hammaddeyle lokal niteliklere bağlı üretilen mamüllerin yasal olarak da korunmasını tabir eden “coğrafi işaretli” eserleri, e-ticaret platformuyla desteklemek ve hem Türkiye birebir vakitte dünyada milyonlarca bireyle buluşturmak.

Proje ile coğrafik işaretli eserler konusunda farkındalığı artırmak ve mahallî üreticilerin desteklenmesini de hedefleniyor. Bu alanda verilecek eğitimlerle hem üretici birebir vakitte tüketicinin hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirici eğitimleri de kapsayan projeyle, ulusal zenginliklerin tanıtımı da amaçlanıyor.

Lokal üreticileri desteklediği HepsiTürkiye’den programına Temmuz 2021’de başlayan Hepsiburada, Türk Patent Kurumu’nun “coğrafi işaretli” eser olarak tescil ettiği eserleri, geliştirilen platformuyla Türkiye’nin dört bir yanına ve dünyaya ulaştırıyor. Hepsiburada, HepsiTürkiye’den programıyla sürdürülebilir tarıma ve yerek ekonomilere yarar sağlamayı hedefliyor.

BAKAN VARANK: SONUNDA TÜRKİYE KAZANACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, imza merasimi öncesinde her iki projenin de Türkiye için bedeline dikkat çekerek şöyleki konuştu:

“Yapay zekâ ve coğrafik işaretli eserler iş birliği merasimi vesilesiyle sizlerle bir ortada bulunmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Türkiye’nin geleceği Bilişim Vadisindeyiz. Bugün iki değerli iş birliği için bir ortaya geldik. Bunlardan bir tanesi Hepsiburada – TÜBİTAK iş birliği. Bu iş birliği yardımıyla daima büyüyen e-ticaret dalının yaşadığı problemlere yapay zekâ yoluyla tahliller geliştireceğiz. Yapay zeka bugünün teknoloji dünyasının şayet olmazsa olmazı. Her dalı apayrı bir boyuta taşıma kapasitesine sahip.

Yapay zekada Türkiye olarak başta aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Yapay Zeka Enstitüsü de bu alanda ektiğimiz tohumlardan yalnızca bir tanesi. Enstitümüzde özel bölüm ve kamu bir ortaya gelerek çalışmalar gerçekleştirecek. Burada geliştirilen temel teknolojiler, algoritmalar kısa müddette tüm bölümlerin kullanmasına açılacak. İşte Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde kurulan E-Ticaret Yetkinlik Merkezi de e-ticarette yapay zeka tahlillerine öncülük edecek. Hepsiburada – TÜBİTAK iş birliğinde özelleştirme, daha tesirli satış, akıllı arama, sanal asistan üzere yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Taraflar bilgi, tecrübe, altyapı ve uzmanlıklarını karşılıklı olarak paylaşıma açacaklar. Nihayetinde bu iş birliği ile hem kurumlarımız, hem elektronik ticaret dalı, hem başka bölümler, hem Türkiye kazanacak.”

HANZADE DOĞAN: TÜRKİYE İÇİN HER MİSYONA HAZIRIZ

Doğan Online ve Hepsiburada Kümesi İdare Konseyi Lideri Hanzade Doğan
, merasimde yaptığı konuşmada şu kelamları söylemiş oldu:

“Bugün ülkemiz ismine hayli kıymetli olduğuna inandığım; temelinde ‘teknoloji’, merkezinde ise ‘insan’ bulunan orijinal atılımlara bir arada imza atmak üzere bir ortaya gelmekten büyük memnunluk duyuyorum. Yapay zekanın bu dönüştürücü tesirini global seviyede halihazırda hissetmeye başladık. Tüm karar verme sistemlerini değiştiriyor. Meslekleri bir daha tanımlıyor. Verimliliği büyük ölçüde değiştiriyor, artırıyor.
Ülke olarak global rekabette öne geçmemiz için bu seyahati hayal etmek, bu seyahate hazır olmak ve hatta taraf vermek mecburiyetindeyiz. Ulusal yapay zeka stratejimizi bu eforun birinci adımı olarak görüyor, yürekten destekliyorum.
İdaresi, çalışanları, sermaye yapısı ve iş ortaklarıyla Türkiye’nin Hepsiburada’sı olmaktan, küresel teknoloji devleriyle rekabette bayrağımızı en doruğa çıkarmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizin küresel nizama istikamet verecek tesirde ve yetkinlikte, hak ettiği yeri alması için kuvvetli yerli teknoloji şirketlerine sahip olmasının bir mecburilik olduğuna inanıyorum.”

“Hepsiburada kümesini e-ticaret ve teknoloji alanında küresel devlerle rekabet edebilecek; küresel teknoloji monopollerine karşı ulusal teknolojimizin gelişmesine liderlik edecek yegane şirket olarak görüyoruz.
Bu niçinle de yerli teknoloji şirketleri ve kamu kurumlarımızla yapacağımız işbirliklerine farklı bir değer atfediyoruz”

“Türkiye’nin Hepsiburadası olarak; ticaretin dijitalleşmesi için en yeni teknolojileri kullanmaktan çok; en yeni teknolojileri üretebilen bir noktaya gelmemizin sorumluluğunu ve heyecanını taşıyoruz. Bugünün dünyasında “dijital bağımsızlık” teriminin epeyce ancak hayli kıymetli hale geldiğini görüyoruz. Bölümümüzün en büyük yerli oyuncusu olarak en kıymetli motivasyonumuz Türkiye’nin dijitalleşen ticaretle hayli daha güçlenmesi ve global rekabette öne çıkması.”

“Bu vizyonla, küme olarak kullandığımız teknolojileri yurtharicinden ithal etmiyoruz. Bilhassa açık kaynak ekosistemini faal biçimde kullanarak kendi yazılım ve sistemlerimizi, kendi kaynaklarımızla kendi ülkemizde üretiyoruz. Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak, Türkiye’nin geleceği ve geleceğin Türkiye’si için her bakılırsave hazırız, her bakılırsav için buradayız.
birlikte attığımız bu adımların ülkemizin ulusal üretim ve ulusal teknoloji atağına, tüm KOBİ’lerimize ve girişimcilerimize güzel uğurlu olmasını diliyorum.”