Guido Crosetto, “l’Unità”da Don Milani’den alıntı yapıyor

Ethereum

New member
“Senin gibi eski bir barış yanlısının koltuğunda sarsıldığını şimdiden hayal edebiliyorum: ama nasıl, Crosetto beni Don Milani’den alıntılıyor?! Ah evet, sadece doğumunun yüzüncü yıl dönümü olduğu için değil, Don Lorenzo Milani’nin bu sözü, onun en ünlü broşürü, Bir öğretmene mektupGünlerdir kafamı karıştırıyorum. Alıntı, bildiğiniz gibi, esas olarak okul dünyasına atıfta bulunur. […]. Bununla birlikte, üzerinde düşünürseniz, Don Milani’nin sözleri siyasi, diplomatik ve uluslararası düzeyde alınıp tercüme edilebilir: Ukrayna zayıf tarafsaldırıya uğradı, işgal edildi (o kadar ki Batı, otokrasiler değil, fikir birliğine ve demokratik oyuna dayalı özgür demokrasiler ona yardım ediyor), Rusya güçlü taraf, saldırgan, istilacı. Başka bir deyişle, eşit olmayanlar arasında, hatta uluslar arasındaki ilişkilerde bile eşit paylar kurulamaz”, diye yineliyor Crosetto.


“Doğal olarak, don Milani’den alıntı yaparak, aynı zamanda pasifizmi ve anti-militarizmiyle ünlü bir yazarın düşüncesini benimseme eleştirisine kolayca katlanabilirim. […]. Don Milani için ‘adil’ savaşlar yoktur.. Anayasa’da bile böyle bir ihtimal görmüyor. açıkçası katılmıyorum. ‘Adil’ savaşlar (kurtuluş mücadelesi gibi vatanı savunmak için olanlar ve terörizme, haydut devletlere karşı mücadele veya Ukrayna’nın kendini savunması gibi demokratik, özgür, barışçıl bir uluslararası düzen kurmaya yönelik olanlar) ) onlar var. Ancak, herhangi bir amaçla ve herhangi bir amaçla verilen savaşı reddeden ‘topyekun’, ‘uzlaşmaz’ bir pasifizmin konumunu anlıyorum ve saygı duyuyorum. Düne kadar hükümetteyken veya hükümette partileri desteklerken askeri harcamalardaki artışı ve Ukrayna’ya silah sevkiyatını körü körüne onaylayan çok daha az sayıda partiye ve gazeteye (isim vermeyeceğim) saygı duyuyorum. muhalefette olanlar, kendilerini bütüncül, dürüst, topyekun pasifistler olarak ‘yeniden keşfettiler’. Gülünç…” diye devam ediyor bakan.


“Kalan, don Milani’nin sözleri ve kitaplarının, yakın zamanda ölen radikal bir milletvekili tarafından damaya getirilen vicdani ret hakkının İtalya’da da tanıtılmasının temelinde yer alıyor. Roberto Cicciomessere. Bugün, zorunlu askerlik ordusu artık onlarca yıldır yok. Seçen profesyonel ve kadrolu ordularımız var – Tanrı onlara! – İtalya’da ve dışında vatanlarını savunmak için özel hayatlarının çoğunu feda etmek. Ve tam da bu konuda, yurtdışındaki askeri misyonlarımız hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. Silahlı Kuvvetlerimiz nereye giderse gitsin, barışı koruma ve barışı koruma operasyonları yürüttüğü yabancı ülkelerde, yabancı ‘işgalci’ olarak değil, ‘dost’ muamelesi görmekte ve deneyimlenmektedir. Ve İtalyan modeli Lübnan’daki askeri operasyonda dünyaya gelen, şimdi dünyanın yarısında bir okul. Kendime koyduğum görevim, herkese saygı ve şükran duyarak ordumuzun eylemlerini faaliyet gösterdikleri bölge ve halklarınkiyle giderek daha fazla ilişkilendirmek”, diye vurguluyor Crosetto.


“Benim fikrim, silahlı kuvvetlerimizin kullanımı için ‘yeni’ bir fikir, iç savaşlar, iç çatışmalar, çeşitli türlerde terörizm nedeniyle parçalanmış, çoğu zaman demokrasi, özgürlük, ekonomik ve sosyal büyüme gibi en temel haklardan yoksun bırakılan yabancı ülkelerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmaktır. Ne yazık ki, çok sayıda yabancı tiyatroda yalnızca askeri varlığın gerçekten garanti edebileceği koşullar. Her şeyden önce, Meloni hükümetinin önemli ve ciddi bir girişim başlatmasının tesadüf olmadığı o büyük kıtayı, Afrika’yı düşünüyorum. “Piyano Mattei”. İtalya’da ve başka yerlerde olduğu gibi Afrika’da da hükümetin çalışmaları vatandaşları, ulusları ve kıtaları ‘eşit’ hale getirmeyi amaçlıyor. Kesin olarak, çünkü eşit olmayanların eşit parçalarını yapmak, en büyük adaletsizliği yapmak anlamına gelir”, diye bitiriyor bakan.