Dikkat İktisadı Çağı-Dijitalizm

Muqe

Global Mod
Global Mod
Yapılan araştırmalara bakılırsa geçtiğimiz yıl denetimsiz dijital obje kullanması %130 civarında artmış. Natürel bu artışta sokak kısıtlamalarının da tesiri var. Fakat şöyleki bir etrafımızı gözlemlediğimizde birçok kişinin boynu bükük biçimde görürsünüz.

Yanlış anlamayın hüzünden değil, akıllı telefonundan dikkatini alamadığı için boynu bükük; beşerler bütün gün telefonuna bakıyor!

Günümüzde 4 milyar civarında insan dijital ortamda etkin.

Bu sayı Dünya nüfusunun yarısına tekabül ediyor. Dijital dönüşüm ile bir arada tüketicilerin hizmetine sunulan Instagram, Facebook, Twitter, Youtube üzere toplumsal mecraların yaygınlaşmasıyla dijital objelere temasımız çok fazlalaştı.

Bireyin kendisini anlatması dürtüsel bir gereksinimdir. Eski çağlarda taşlara yazı yazarak biçimler çizerek beşerler kendilerini söz ediyorlardı. Günümüzde de bu davranış toplumsal mecralar üzerinden gidiyor.

Dijital medya şirketleri kurdukları toplumsal medya platformlarında epeyce acımasız ve etik dışı davranarak Manipülasyon Bazlı Teknoloji kullanıyorlar ve ürettikleri algoritmalarla uygulamaları insan zihninin savunmasızlığı üzerine inşa ediyorlar.

Ana sayfalarda sınırsız-aralıksız içerik özelliğiyle dikkatimizin daima dijital obje üzerinde bulunmasını sağlıyorlar. Bunu yapıyorlar zira dikkatimize muhtaçlıkları var.

Bölüm dikkat iktisadı periyodu. Biz bir yere baktıkça dikkatimiz üzerinden para kazanıyorlar.

Birey takdir edilmek, beğenilmek ister. Dürtüsel gereksinimlerimizi epeyce uygun biliyor ve beğenilme isteği oluşturuyorlar.

Denetimsiz toplumsal mecra kullanan kişi, gerçek bir kimlik ile değil düzmece bir kendilikle var oluoyor. Tahminen de ruhsal hasarlarını bu uydurma kendilikle onarmaya çalışıyor!

bu biçimdece duygusal travmalar, bölünmüşlükler, depresyon, melankoli sorunlarıyla karşı karşıya kalınma ihtimali artıyor.

Ayrıyeten oluşturulan algoritmalar bireylerde kumar bağımlılığı gibisi bir bağımlılık çeşidi gelişmesine niye oluyor.

Bu yeni çeşit çağımızın hastalığı Dijital Bağımlılık!

Bilinenin tersine bağımlılık alışkanlık değil bir beyin hastalığıdır.

çabucak hemen literatürde teşhis kümeleri içerisinde yer almayan lakin yeni yayınlanacak teşhis ölçütleri müracaat kitabında davranışsal bağımlılıklar kümesine gireceğine kesin gözüyle bakılan Dijital Bağımlık çağımızın vebası haline geldi.

özetlemek gerekirse bahsetmek gerekirse;

Beynimizde kişinin duygusal yansılarını ve hareketlerini düzenleyen dopamin nörotransmitterleri vardır. Yapılması keyif veren aktivitelerden daha sonra salgılanır.

Bağımlı olunacak husus yahut davranış sonucunda olağandan çok dopamin salınır. Yüksek düzeyde dopamin ile tanışan beyin artık olağan düzeyde dopamin salgılatan aksiyonu tercih etmez.

bu biçimdece beyindeki dopamin istikrarı bozulur. Ödül zevk merkezi tahrip olan beyin yüksek dopamin salgılatan unsur yahut aksiyona bağımlı hale gelir.

Dijital Bağımlılık; tedavisi açısından başka bağımlılık çeşitlerinden biraz farklı.

Sigara bağımlısı bir kişinin tedavisinin ana gayesi sigara ile temasının büsbütün kesilmesidir.

Ancak Dijital Bağımlılık tedavisinde ise ana amaç denetimli dijital obje kullanması.

Dijital objeler hayatımızın tam içerisinde ve denetimli kullandığımızda büyük kolaylıklar sağlıyor. aslına bakarsan kendimizi dijital objelerden soyutlamamız hem imkansız birebir vakitte mantıksız.

Değerli olan dijital objelerin kullanım gayesi. Maksat ile araç yer değiştirmemeli.

Hudutlar konmalı, denetim sağlanmalı.

Dijital objeler ve toplumsal mecraların kullanımda önlenemez bir istek ve iradesizlik yaşıyor, kullanamama sonucunda huzursuz oluyorsak orada bir sorun vardır.

Ruhsal bozukluklara, psikososyal işlevsizliklere yol açmaması için dijital objeleri denetimli kullanamıyorsak bir ruh sıhhati uzmanına müracaat kural haline gelmiştir!