Cevizli Baklava Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 paket baklavalık yufka
- 250 gram ceviz içi
- 225 gram eritilmiş tereyağı
- ½ çay bardağı sıvı yağ
- 5 su bardağı su
- 5 su bardağı şeker
- Çeyrek limon
- 100 gram antep fıstığı
Not EkleTanımı Yazdır
- Yufkalarımızı masaya serelim ve kırılmaması için üzerine nemli bir bez koyalım.
- Yufkalarımız dinlenirkilk evvel şerbetimizi yapmaya başlayalım.
- Tencereye 5 su bardağı şekeri ve 5 su bardağı suyu ekleyelim.
- Ocağımızın altını açalım ve kaynayana kadar karıştıralım.
- Kaynayan şerbetimizin kristalleşmemesi için çeyrek limonu sıkalım ve karıştırmaya devam edelim.
- Yaklaşık 10 dakika daha kaynayan şerbetimiz istediğimiz kıvama geldi.
- Ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
- Yufkalarımızın ölçüsünü tepsimize nazaran kesmemiz gerekiyor.
- Ben fırın tepsisi kullanacağım için kenarlarından yaklaşık 1 parmak keserek tepsime göre ayarlıyorum. Siz de kullanacağınız tepsiye göre ölçülendirebilirsiniz.
- Yufkalarımızı dizmeye başlıyoruz.
- Öncelikle tepsimizin tabanını güzelce yağlamamız gerekiyor.
- Yağladıktan daha sonra en alta 5 yufka koyduktan daha sonra öteki katlara 3’er yufka koyuyoruz.
- Kat ortalarını güzelce yağlamaya ihtimam gösterin.
- 20 kat olana kadar bu süreci yapmaya devam ediyoruz.
- 20 kat olduktan daha sonra kıyılmış cevizlerimizi çokça koyuyoruz.
- Cevizleri yufkanın her tarafına eşit ölçüde dökmeye ihtimam gösterelim.
- Baklavamızın ikinci evresindeki yufka sıralamasında birinci 4 sırasına 3 kat yufka, son 4 sırasına 2 kat yufka koyuyoruz.
- Ortalarını güzelce yağladığımız baklavamız bu sıralama ile çıtır çıtır olacaktır.
- 40 kat yufka sıralama sürecimiz bittikten daha sonra kesme sürecine başlıyoruz.
- Ben kare kare kesmeyi tercih ettim. Siz dilediğiniz üzere farklı hallerde de kesebilirsiniz.
- Kesme sürecimiz bittikten daha sonra, tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile tepsinin her tarafını güzelce yağlıyoruz.
- Baklavamızı evvelde ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika boyunca denetim ederek pişiriyoruz.
- Pişen baklavamızı fırından alarak şerbetlemeye geçiyoruz.
- Dikkat etmemiz gereken şerbetin soğuk, baklavanın sıcak olması gerekiyor.
- Şerbeti tepsinin her tarafına gelecek biçimde eşit ölçüde döküyoruz
- İnce kıyılmış antep fıstıkları ile baklavaları süsleyerek sürecimizi bitiriyoruz. Gerek lezzetiyle, gerekse görünüşü ve çıtırlığı ile yiyenlerden tam puan alacağınız baklavamız servis için hazır.