2024 Avrupa seçimleri, parti listeleri sunuldu: işte büyük adaylar

Ethereum

New member
Tgcom24

Avrupa seçimlerinde parti liderlerini temsil edecek tek AB ülkesi biziz. Ancak kulağa yüksek gelen isimler sadece onlar değil. Ilaria Salis, General Roberto Vannacci, yeniden yoluna giren ancak “bağımsız” olan Vittorio Sgarbi, Giovanni Giolitti'nin torununun kızı (Giovanna) ve ayrıca Alessandro Cecchi Paone (Pavone olarak da bilinir), bu dizide yer alan yabancılardan sadece birkaçı. 8 ve 9 Haziran seçimleri için sunulan listeler. Büyük isimlerin listelerde nasıl sıralandığı şu şekilde; ancak Avrupa Şampiyonası'nda pozisyonun değil tercihlerin önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.


Fratelli d'Italia, Giorgia olarak bilinen Giorgia Meloni'yi sıralıyor


İtalya'nın Avrupa Komisyonu oylamasında beş seçim bölgesi bulunuyor ve sonuçta çok fazla son dakika sürprizi yaşanmadı. Açıklandığı gibi, Başbakan Giorgia Meloni, kendi adına referandum şeklinde oylamayı kişiselleştirmek amacıyla “Giorgia adlı” İtalya'nın Kardeşleri listesinin başında yer alıyor (“Ben sizden biriyim, halktan biriyim” Pescara'da adaylığını resmen onayladığını söyledi). Merkezde, en üst sırayı Stefano Bonaccini (Kuzey Doğu), Cecilia Strada (Kuzey Batı) ve Lucia Annunziata'ya (Güney) bırakan Elly Schlein ile doğrudan karşılaşacaksınız. Ama aynı zamanda Carlo Calenda, Matteo Renzi (aday ama 4 seçim bölgesinde lider değil) ve başbakan yardımcısı Antonio Tajani de var. Ancak Vannacci'yi merkezde sahaya çıkaran Matteo Salvini yarışamayacak.

Ayrıca FdI listelerinde bir Giolitti var


Bakan Guido Crosetto orada olmayacak ancak yeğeni Giovanni sahaya çıktı. Önemli akrabalardan bahsetmişken, İtalya'nın Kardeşler listesinde büyük devlet adamı Giovanni'nin (beş kez başbakanlık yapmış) torunu Giovanna Giolitti de yer alıyor. Sonunda Vittorio Sgarbi de bağımsız olarak katıldı. Nicola Procaccini ve Carlo Fidanza gibi Avrupa Parlamentosu milletvekilleri yeniden seçilmek için yarışıyor, ayrıca Confagricoltura'nın görevden ayrılan başkanı Guglielmo Garagnani ve Federfarma başkanı Anna Olivetti gibi sivil toplumdan isimler de var.

Forza Italia, Noi Moderati ile birlikte çalışıyor


Antonio Tajani, bu seçim turunda Maurizio Lupi'den Noi Moderati ile birlikte yarışacak Forza Italia'nın tüm seçim bölgelerinde (Caterina Chinnici'nin olacağı Adalar hariç) lider olacak. Milano eski bakanı ve belediye başkanı Letizia Moratti gibi diğer “ağır” isimler de ön planda. Ama aynı zamanda Kuzey Batı'da Paolo Damilano ve eski Kuzey Ligi üyesi Roberto Cota da var. İtalya'nın adayı olan eski Kuzey Ligi üyeleri arasında Kuzeydoğu'daki Flavio Tosi'yi de not etmek gerekiyor. Merkez seçim bölgesinde Renata Polverini ve Alessandra Mussolini adayları var. Güneyde ise Fulvio Martusciello ve Isabella Adinolfi (yukarıda bahsedilen Mussolini'ye ek olarak).

Vannacci Lig'de ama “general” olmadan


Lig'in Merkez ve Güney olmak üzere iki seçim bölgesindeki listenin başında “sözde general” olarak tanımlanmayacak olan Roberto Vannacci yer alacak. Kuzeyde, Lig Silvia Sardone (Kuzeybatı) ve Paolo Borchia'yı (Kuzeydoğu) ön sıraya koyuyor. Diğer “VIP” isimler arasında Cuneo Eyaleti eski başkanı ve Calderoli'nin eşi Gianna Gancia ve Monfalcone eski belediye başkanı Anna Cisint de yer alıyor. Isole seçim bölgesinde Annalisa Tardino lider olacak. Merkezde Vannacci'nin yanı sıra Susanna Ceccardi, Claudio Borghi, Anna Cinzia Bonfrisco ve Mirco Carloni de yer alıyor. Güney'de ise Aldo Patriciello liderliği ele alıyor.

Demokrat Parti'de sivil toplumdan çok sayıda aday var


FdI gibi Demokrat Parti de lideri Elly Schlein'i getiriyor, kendisi Merkez'de ve Adalar'da lider olacak. Demokrat Parti sivil toplumun birçok temsilcisini bünyesinde barındırıyor. Burada, Kuzeybatı'da, Acil Durum'un kurucusunun kızı Cecilia Strada ve ardından görevden ayrılan Avrupa Parlamentosu Üyesi Brando Benifei var. Kuzeydoğudaki listenin başında Stefano Bonaccini ve Annalisa Corrado yer alacak. Bunun yerine Lucia Annunziata, Güney'deki Demokrat Parti listesinin başında yer alıyor ve onu Bari belediye başkanı Antonio Decaro ve görevden ayrılan milletvekili Pina Picierno takip ediyor. Merkezde pek çok tanınmış isim yer alıyor: Nicola Zingaretti, Dario Nardella, Matteo Ricci ve Marco Tarquinio.

Conte'siz 5 Yıldızlı Hareket


Giden milletvekilleri ve sivil toplumdan yüzlerin bir karışımını seçen 5 Yıldız Hareketi için farklı bir hikaye. Ancak Giuseppe Conte orada olmayacak. 2022'den itibaren AB Parlamentosu'nda Maria Angela Danzì ve Kuzey Batı'da Gaetano Pedullà; Kuzeydoğu'da Sabrina Pignedoli ve Ugo Biggeri (Banca Etica); Carolina Morace (eski futbolcu ve milli takım antrenörü) eski milletvekili Dario Tamburrano ile Merkezde; Güney'de INPS Pasquale Tridico ve Valentina Palmisano'nun eski başkanı; Giuseppe Antoci (Nebrodi Milli Parkı'nın eski başkanı) ve Adalar'daki Cinzia Pilo.

Renzi adayı ama perde arkasında


Avrupa'yı, radikalleri, sosyalistleri ve Liberal Demokratları birleştiren siyasi proje olan Avrupa Birleşik Devletleri'nin “öncüsü” Matteo Renzi'de olmayacak. Eski başbakan dört seçim bölgesinde sonuncu olacak (ancak daha önce de yazdığımız gibi pozisyonlar değil tercihler önemli). Emma Bonino ise Merkez ve Kuzey Batı'da listenin başında yer alacak. Ve Totò Cuffaro ile bağlantılı tartışmanın ardından DC liderinin (Cosa Nostra'ya yardım ve yataklık etmekten cezasını çekmiş olan) kızının ortağı Marco Zambuto adaylığından vazgeçti. Güney seçim bölgesinde PSI sekreteri Enzo Maraio ile Clemente'nin göreve aday olmak için kocasının “ağır” soyadını seçen eşi Sandra Mastella var. Adalardaki radikal Rita Bernardini. Kuzeybatıda Alessandro Cecchi Paone'yi sahaya sürüyorlar.

Aksiyonlu Calenda-Biz Avrupalıyız


Eylem-Biz Avrupalıyız listesinde Carlo Calenda da yer alacak. Ancak liderin yanında hala eski bakan Elena Bonetti, Marcello Pittella ve Parma'nın eski belediye başkanı Federico Pizzarotti (Renzi ile yapılan anlaşma sonrasında +Europa'dan ayrılan) var. Yabancı, Erba katliamı davasını yeniden açan hakim Milan Cuno Tarfusser'in başsavcı yardımcısı.

Ilaria Salis, Alleanza Verdi Sinistra ile birlikte


Daha önce açıklandığı gibi Sol Yeşil İttifakının Kuzeybatı lideri, Macaristan'da gözaltına alınan anti-faşist militan Ilaria Salis olacak. Seçilmesi halinde dokunulmazlık hedefleyebilir. Tanınmış isimler arasında Ignazio Marino, Mimmo Lucano ve Leoluca Orlando yer alıyor.

Mikro listeler ve temyize gitmeye hazır olanlar


Mikro listelerin itirazları hazır. Ancak daha küçük grupların çağrıları, oy pusulalarının nihai tanımı üzerinde asılı kalıyor; hükümet tarafından imzaların son anda kesilmesi konusunda yardım edilmeyen ve kendilerini sunmaları gereken imzalar sonunda reddedildi. Emeklilik ve Çalışma Avrupa Uyanışı ve aynı zamanda Marco Rizzo'nun (imza kesintisinin nedenini doğrudan Palazzo Chigi'ye savunmaya giden) Egemen ve Halk Demokrasisi, gerekli imzalar olmadan bile listeleri teslim etti ve halihazırda itirazlarını duyurdu. Terni Stefano Bandecchi'nin tüm seçim bölgelerinde liderliğini yaptığı Popüler Alternatif listesi ise Roma Temyiz Mahkemesi'nde reddedildi. Cateno De Luca da (zatürre nedeniyle hastanede) tüm seçim bölgelerinde “Özgürlük” sloganıyla boy gösterdi.